Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ο άξονας του κακού: Η Κίνα ενισχύει με οπλικά συστήματα το Πακιστάν – Στην εξίσωση & η Τουρκία – Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η Κίνα παρέμεινε βασικός προμηθευτής του Πακιστάν στα οπλικά συστήματα. Το Πεκίνο αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 72% των μεγάλων προμηθειών όπλων και πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, υποβρυχίων, όπλων και πολεμικών πλοίων προς το Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι αγορές πραγματοποιούνται υπό τη σημαία της «συμπαραγωγής» ή/και του «κοινού προγράμματος» με στόχο να υπονοηθεί ότι οι παραδόσεις προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του SIPRI, η Κίνα αναδείχθηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2016-2020 και αντιπροσώπευε το 5,2% των συνολικών εξαγωγών όπλων. Το Πακιστάν παρέμεινε ο κύριος αποδέκτης, το οποίο ήταν υπεύθυνο για το 38% των εξαγωγών από το Πεκίνο κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο. Μεταξύ 2017 και 2021, το 47% των μεγάλων οπλισμών της Κίνας πήγε στο Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ έχει πολλές «μεγάλες εκκρεμείς παραγγελίες» από την Κίνα

Η έκθεση Trends in International Arms Transfers 2021 ανέφερε επίσης ότι οι κορυφαίες συμφωνίες μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου περιελάμβαναν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες αεράμυνας τελευταίας τεχνολογίας όπως τα μαχητικά αεροσκάφη JF-17 και την «πολύ βελτιωμένη» έκδοση BLOCK 3 στις αρχές του 2022. Από τώρα, «Το Πακιστάν έχει πολλές μεγάλες εκκρεμείς παραγγελίες για όπλα. Έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν έως το 2028 και περιλαμβάνουν 50 μαχητικά αεροσκάφη, 8 υποβρύχια και 4 φρεγάτες από την Κίνα και 4 φρεγάτες από την Τουρκία», προστίθεται στην έκθεση.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Τουρκία και Πακιστάν. Η συνάντηση έλαβε χώρα 22-23 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Mian Muhammad Hilal Hussain και ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού του Τουρκικού Στρατού, Selcuk Bayraktaroglu, εκπροσώπησαν τις δύο χώρες.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι συζητήθηκε η παράδοση πυρηνικών στη Τουρκία! Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ismail Demir, επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Temil Kotil, Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Limited (TAI).

Ο στρατηγός Sahir Shamshad του Πακιστανικού Στρατού, συναντήθηκε επίσης με τον υπολοχαγό Wali Turkchi. Πηγές ανέφεραν ότι συζήτηθηκε η μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων ανέμεσα στις δύο χώρες, καθώς η αγορά τουρκικών UAV από το Πακιστάν.

”Πίσω από τη μυστική συνάντηση Τουρκίας-Πακιστάν, βρίσκεται η Κίνα”, είχαν αναφέρει τότε Ινδικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα. Όπως δήλωσε πρίν δύο χρόνια ο ίδιος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.»

Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Abdul Qadeer Khan, «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντριτές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.

Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είναι γνωστό όμως ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίς πυρηνική γόμωση δεν ικανοποιούν τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Τούρκου προέδρου, που έχει εστιάσει σε αυτό το σχέδιο όσο κανένα άλλο.

Εκτός από τον μυστικό πυρηνικό παράγοντα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια αμυντική σχέση, η οποία έχει μια ανοδική πορεία από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Imran Khan.

Πακιστάν και Τουρκία θα επεκταθούν και στην Α.Μεσόγειο και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στον άξονα που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα

Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.

Προφανώς και η Τουρκία θα ήθελε να μπορούσε και αυτή να εκμεταλλευτεί μέρος της προηγμένης τεχνολογίας που η Κίνα προσφέρει στο Πακιστάν, ιδίως από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας που είναι μια κρίσιμη διάσταση της προσπάθειάς της να αποκτήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης.

ΠΗΓΗ https://directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου