Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΗΠΑ προσεγγίζει την Σερβία

 

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» την ενσωμάτωση ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δήλωσε η Ντόνφριντ. [Shutterstock/Den Rozhnovsky]

Η στάση της Σερβίας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινα, η ένταξη στην ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ στο Βελιγράδι, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς και η Ντόνφριντ συζήτησαν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια και τρέχοντα γεωπολιτικά ζητήματα.

Η σερβική πλευρά «έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ η Πρίστινα προσπαθεί πεισματικά να αποφύγει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι «εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών και του σχεδίου εφαρμογής δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η δημιουργία της Κοινότητας των σερβικών δήμων».

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» την ενσωμάτωση ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δήλωσε η Ντόνφριντ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία «Ανοικτά Βαλκάνια» και την πρόθεση της Σερβίας να θέσει τα οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο της περιφερειακής συνεργασίας, η Ντόνφριντ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ευκαιρία για την ακόμη μεγαλύτερη προώθηση του επενδυτικού δυναμικού της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ.

Η Σερβία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο Βούτσιτς στον Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής της Δούμας, την Τρίτη (26 Απριλίου), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Βούτσιτς.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Σερβίας-Ρωσίας, μεταξύ άλλων στον ενεργειακό τομέα, με την προσδοκία ότι σύντομα θα συμφωνηθούν οι όροι προμήθειας φυσικού αερίου.

EURACTIV.rs | betabriefing.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου