Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Προστατεύστε τον Σενέρ από τον φασίστα

Άριστος Μιχαηλίδης   

Ο Σενέρ Λεβέντ κινδυνεύει ακόμα μια φορά. Επειδή συνεχίζει τον δικό του αγώνα ενάντια στην κατοχή της Κύπρου. Καταδικάστηκε χτες σε ένα χρόνο φυλάκιση, αλλά όχι στη χώρα του. Στην Τουρκία αυτή τη φορά. Καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο για ένα σκίτσο που δημοσίευσε και ενόχλησε τον δικτάτορα Ερντογάν. Για την ίδια υπόθεση δικάστηκε και αθωώθηκε στα κατεχόμενα, αλλά δεν ικανοποιήθηκε ο νεοσουλτάνος. Τον δίκασε κι αυτός και του επέβαλε ποινή. Για να στείλει το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, που αντιδρούν ακόμα με τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, ότι δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους. Τα πλοκάμια του Ερντογάν είναι ήδη πάνω στα κεφάλια τους κι όσο τα ανέχονται θα τους πνίξουν. «Δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε μπάλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έλεγε χτες ο Ερσίν Τατάρ. Και μετατράπηκαν σε μπάλωμα της Τουρκίας και είναι και περήφανοι. Δεν νιώθουν την ανάσα του Γκρίζου Λύκου στο σβέρκο τους; Ούτε τώρα που θα ξεκινήσουν φυλακίσεις Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία;

«Η φασιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία έχει εντείνει τις πιέσεις της προς εμάς, στοχεύει και προσπαθεί να εκφοβίσει στη χώρα μας όλους όσους αντιτίθενται στην ίδια», έγραψε ο Σενέρ όταν ενημερώθηκε για την απόφαση. «Δικασθήκαμε και αθωωθήκαμε σε δικό μας ‘δικαστήριο’ για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο, επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικαστηρίου μας, ξεκίνησαν νέα δίκη για την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Και με καταδίκασαν ερήμην μου».

Ο Σενέρ Λεβέντ κινδυνεύει να φυλακιστεί στα μπουντρούμια του Ερντογάν. Το κατοχικό καθεστώς δεν πρόκειται να τον προστατεύσει. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κινητοποιηθεί να τον προστατεύσει. Να αναδείξει, ειδικά στην Ευρώπη, το αδιανόητο της υπόθεσης. Ότι ένας Κύπριος δημοσιογράφος, πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, δεν διώκεται στη χώρα του για τις απόψεις του, αλλά σε ξένη χώρα, στη χώρα που κατέχει με στρατό εδάφη της Δημοκρατίας. Ευρωπαϊκά εδάφη.

Όταν τρέχουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, μαζί και ο Γκουτέρες, και υποβάλλουν τα σέβη τους στον Ερντογάν τι νομίζουν ότι επιτυγχάνουν; Τίποτε άλλο από όσα πέτυχαν όταν έκαναν τα ίδια με τον Σαντάμ Χουσεΐν ή άλλους δικτάτορες που εξέθρεψαν, μέχρι που ήρθε η ώρα να πληρώσουν το κόστος της υπεροψίας τους κι έτρεχαν να τους ανατρέψουν με εισβολές. Εξέδωσε ανακοίνωση χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, και καλεί την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα». Αλλά, ο Καβαλά ήταν φυλακισμένος τεσσεράμισι χρόνια, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν, και οι Αμερικάνοι ξύπνησαν χτες που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μα, καταδικάστηκε τώρα, επειδή τώρα ο Ερντογάν νιώθει πανίσχυρος με τα χαϊδολογήματα που του κάνουν.

Μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πήγε να του υποβάλει τα σέβη του, για να βοηθήσει δήθεν στην ουκρανική κρίση. Την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανακοίνωνε ότι η Τουρκία εξαπέλυσε ξανά εναέρια και χερσαία επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν και ότι σκοτώθηκαν 19 Κούρδοι αντάρτες. Την περασμένη βδομάδα αυτά. Και τώρα στέλνει ισόβια φυλάκιση έναν Τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή, για τον οποίο υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –την οποία αγνοεί η Τουρκία– που χαρακτηρίζει τη δίκη του «πολιτικό διωγμό» και ζητά την αποφυλάκισή του.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», έλεγε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις. Έτσι, ε; Μα, είναι στενός σας συνεργάτης ο δικτάτορας που κάνει αυτές τις αδικίες, κάνετε εκστρατείες να τον αναβαθμίσετε, να τον βάλετε στα ενεργειακά της Μεσογείου, να τον κάνετε εταίρο με τον άλλο σας συνεργάτη, το Ισραήλ, να του παραδώσετε την Κύπρο, να τον στείλετε και στο Αιγαίο να κάνει τον σερίφη, και στη Συρία και στη Λιβύη και στην Υεμένη και στον Καύκασο…

Υ.Γ. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση ζήτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά «στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπως αναφέρει. Ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανακοίνωσε την αλληλεγγύη του προς τον Οσμάν Καβαλά. Για τον Σενέρ Λεβέντ δεν είδα ανακοινώσεις. Μπορεί να έγιναν πιο αργά. Αλλά, έπρεπε να ήταν πρώτες.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου