Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Βόρειο Ιράκ: Η «σύμπραξη» Άγκυρας-Βαγδάτης εναντίον του PKK

 

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

Στις 15 Απριλίου ο πρωθυπουργός του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Masrour Barzani συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Erdoğan στην Κωνσταντινούπολη. 

Έναν μήνα νωρίτερα, ο Erdoğan συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani στην Αττάλεια. Τρεις μέρες μετά την συνάντηση του Erdoğan με τον Masrour Barzani, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, γνωστού ως PKK.

Η νέα επιχείρηση των Τούρκων εναντίον του PKK και του YPG έγινε με την σύμφωνη γνώμη και την διευκόλυνση των αυτόνομων κουρδικών αρχών στο Βόρειο Ιράκ. Ο λόγος: η υπό το KDP (Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ηγεσία του  αυτόνομου Κουρδιστάν βρίσκεται εδώ και χρόνια σε σύγκρουση με το PKK και τους συμμάχους του (π.χ., στην Συρία) και διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Το Ιράκ αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολιτική κρίση εξαιτίας της ακυβερνησίας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα ασφαλείας εξαιτίας της παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da’esh) και των ριζοσπαστικών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών. Παρά την σοβαρή εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει, η Βαγδάτη αντέδρασε στην παραβίαση της κυριαρχίας της από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ζήτησε εξηγήσεις από τον Τούρκο πρέσβη, ενώ απαίτησε από την Άγκυρα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ιρακινά εδάφη.

Ωστόσο, πάρα την σκληρή διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε η Βαγδάτη, όχι μόνο δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση για να περιορίσει την δράση της Τουρκίας στα εδάφη της, αλλά διέταξε τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και την σιιτική πολιτοφυλακή να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Sinjar και την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής η οποία κατοικείται από τους Γεζίντι, μια εθνοθρησκευτική ομάδα η οποία έπεσε θύμα γενοκτονίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο 2014-2016.

Ο στόχος του ιρακινού στρατού ήταν η αποχώρηση των YBŞ (Μονάδες Αντιστάσεως του Sinjar) οι οποίες έχουν στενούς δεσμούς με το PKK. Οι επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο εκατοντάδων Γεζίντι από την πόλη Sinjar.

Άγκυρα, Ερμπίλ και Βαγδάτη επιθυμούν την εξουδετέρωση του PKK και των συμμάχων του στο Βόρειο Ιράκ για διαφορετικούς λόγους:

Η Τουρκία ανησυχεί για την έναρξη επιχειρήσεων και την διοργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών εντός των εδαφών της από τους μαχητές του PKK που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ.

Η ηγεσία του αυτόνομου Κουρδιστάν και, πιο συγκεκριμένα, το KDP και η οικογένεια Barzani δεν επιθυμεί τις ριζοσπαστικές «λύσεις» που προτείνει το ΡΚΚ και φοβάται να χάσει την εξουσία από μια πιθανή μελλοντική επικράτηση του ΡΚΚ και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν.

Οι Ιρακινοί δεν θέλουν την συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία και πιστεύουν ότι το τέλος της παρουσίας του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ θα ελαχιστοποιήσει τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στα ιρακινά εδάφη.

Επίσης, δεν επιθυμούν την παρουσία κουρδικών στοιχείων που μιλούν για ένα ανεξάρτητο και ενωμένο Κουρδιστάν. Μην ξεχνάμε, τέλος, πως στην Βαγδάτη δεν θέλουν να έχουν ένα ακόμη μέτωπο, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και τους ριζοσπάστες φιλοϊρανούς.

ΠΗΓΗ https://armynow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου