Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

NYT: Γιατί το Φιδονήσι είναι «Μήλον της Έριδος» για Ουκρανία και Ρωσία

 

Η Ουκρανία εξαπολύει επιθέσεις για να διώξει τους Ρώσους από το Φιδονήσι

Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Ουκρανοί στρατιώτες που στάθμευαν στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα εξαπέλυσαν ένα πλούσιο υβρεολόγιο εναντίον του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva, που τους ζήτησε να παραδοθούν. 

Το επεισόδιο έγινε viral και σύμβολο αντίστασης. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί και συνέλαβαν τους περισσότερους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

Όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ, οι Ουκρανοί -με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ- βύθισαν το Moskva τον περασμένο μήνα, αποδυναμώνοντας τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει εμπλακεί σε μια σκληρή εκστρατεία που περιλαμβάνει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το νησί.

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν τη βοήθεια από συμβούλους από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά οι προσπάθειές τους να ανακαταλάβουν το νησί, που βρίσκεται περίπου 80 μίλια μακριά από τις ακτές της Οδησσού, απέτυχαν. Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι σαφές ποια πλευρά ελέγχει αυτήν τη στιγμή το νησί.

Αν και καλύπτει λιγότερο από το ένα δέκατο του τετραγωνικού μιλίου -και πριν από τον πόλεμο στεγαζόταν μόνο ένας φάρος, περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες και μερικά πρόβατα- το νησί έχει στρατηγική και συμβολική σημασία. Η τοποθεσία του στη Μαύρη Θάλασσα «το καθιστά δελεαστικό έπαθλο», σύμφωνα με έκθεση. Τον Αύγουστο του 2021, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επισκέφτηκε το νησί για να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις, λέγοντας ότι η χώρα «θα το υπερασπιστεί με όλες μας τις δυνάμεις».

Την περασμένη εβδομάδα, κλάδοι του ουκρανικού στρατού δημοσίευσαν βίντεο με χτυπήματα εντός και γύρω από το νησί, πολλά από τα οποία εμπλέκουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο έδειξε την καταστροφή ενός σκάφους προσγείωσης που ήταν ελλιμενισμένο στο νησί. Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν επίσης ότι απέσπασαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας από το νησί και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είπε ότι επιτέθηκε σε άλλους στόχους σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-27. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το Associated Press φάνηκε να δείχνουν τις συνέπειες των ουκρανικών επιδρομών την Παρασκευή που αντιστοιχούσαν στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις στο νησί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις ξεκινώντας το Σάββατο, αλλά ότι «αποτράπηκαν», με την Ουκρανία να έχει απώλειες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών και τεσσάρων ελικοπτέρων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι «ακόμα προσπαθούν να επεξεργαστούν» τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για χτυπήματα και να καθορίσουν τι χτυπήθηκε. «Πιστεύουμε ότι χτυπήθηκαν τουλάχιστον τρεις στόχοι από αεροπορικές επιδρομές στο Φιδονήσι», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η σημασία του νησιού έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση Ζελένσκι τίμησε τον Ρομάν Χρίμποβ, έναν Ουκρανό στρατιώτη που στάθμευε στο νησί, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και επέστρεψε στην Ουκρανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Το διάσημο υβρεολόγιο κατά του ρωσικού πολεμικού πλοίου τιμάται σε μπλουζάκια και κούπες, ενώ η ταχυδρομική υπηρεσία της Ουκρανίας εξέδωσε ένα γραμματόσημο που απεικονίζει έναν χειριστή των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού με το μεσαίο δάχτυλό του υψωμένο προς το πολεμικό πλοίο, που εν τέλει βυθίστηκε.

Πηγή: New York Times/”Καθημερινή”

ΠΗΓΗ https://www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου