Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στο ΥΠΕΘΑ, νέα F-16 στην Τουρκία!

Οι φωτογραφίες από την πρώτη επίσκεψη του νέου Αμερικανού πρέσβη στο ΥΠΕΘΑ, «εκπέμπουν» πολύ «ζεστό κλίμα» όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις… Ή δεν είχαν διαβάσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου να ικανοποιήσει τα αιτήματα Ερντογάν για τα τουρκικά F-16 ή παριστάνουν τους ανήξερους. Όπως και να ‘ χει ελπίζουμε ότι ο ΥΕΘΑ κάτι θα ρώτησε τον Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, μετά από τα ένθερμα καλοσωρίσματα!

Η βόμβα που έριξε το δημοσίευμα της Wall Street Journal προφανώς έχει προκαλέσει αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση αν και υπάρχει η αίσθηση ότι η αμερικανική «καρπαζιά» θα «εξισορροπηθεί» με κάποια ανακοίνωση που θα υπάρξει για την «πρόοδο στο θέμα των F-35». Το θέμα του αεροσκάφους που οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» παντού αλλά αυτό δε σημαίνει ότι «ταιριάζει» και στην Ελλάδα θα μας απασχολήσει πολύ.

Η ανακοίνωση και οι φωτογραφίες από την επίσκεψη Τσούνη στο ΥΠΕΘΑ σε κλίμα «σα να μη τρέχει τίποτα»…

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 συνάντηση, με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης (George James Tsunis). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Κατά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, αναδείχθηκε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και Η.Π.Α, η οποία εδράζεται σε κοινές αξίες και ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και ο ρόλος της Ελλάδας ως σταθερού, αξιόπιστου και διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της ομογένειας στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ militaire

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου