Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

«Stealth» όνειρα για την Πολεμική Αεροπορία: Οι Τούρκοι τρέχουν να παρακαλέσουν για τα F-16 στο Κογκρέσο

Δεν αποκλείεται αν οι ΗΠΑ πιέσουν την Αθήνα να στείλει τους S-300 στην Ουκρανία, η Ελληνική πλευρά θα ζητήσει την άμεση αντιαεροπορική ενίσχυση αλλά και την ταχύτερη παράδοση των F-35. Πηγή: Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Stealth» όνειρα επανέρχονται στο αεροπορικό Επιτελείο λόγω του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία, είναι όπως λέγεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τι συμβαίνει, η κατάλληλη στιγμή ώστε να «ζεσταθεί» και πάλι το κλίμα για το αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν με νόημα δυο στοιχεία, το πρώτο είναι η προσπάθεια για να επιτευχθούν ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως η υπογραφή της MDCA, που αποτελεί Νόμο του κράτους στις ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει το «deal» προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης των F-35 στην Ελλάδα.  

Τα οικονομικά της χώρας, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς πολλές φορές έχουν φέρει πίσω, ακόμη και το πάγωμα των συζητήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Πάντως αξίζει ν’ αναφερθεί πως η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, συμπίπτει με το ταξίδι τουρκικής αντιπροσωπείας η οποία έχει ως «αποστολή» να πείσει για το πολυπόθητο θετικό νεύμα το Κογκρέσο για την πώληση νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση 80 αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο.

Σίγουρα η Αθήνα προηγείται στα σημεία, καθώς πρόκειται για μια επίσημη επίσκεψη κορυφής, ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών και επιπλέον στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Ήδη από τις προγενέστερες συζητήσεις σε πολιτικό και τεχνικό, στρατιωτικό επίπεδο είναι γνωστό πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ζητά την αγορά μιας πολεμικής μοίρας stealth αεροσκαφών. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από στρατιωτικές πηγές είναι πως οι όποιες συζητήσεις επανεκκινήσουν θα έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα της χρηματοδότησης που μπορούν να δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να είναι «ανεκτές» από τα σημερινά αλλά και μελλοντικά, απ’ ότι όλα δείχνουν, δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

Στην αταλάντευτη επιχειρηματολογία της Αθήνας πρωτοστατεί η παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Άγκυρας στον ουρανό του Αιγαίου, η οποία μάλιστα με τον τρόπο που δρα, αποσταθεροποιεί την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και μάλιστα είναι το κράτος- παραβάτης που εκμεταλλεύεται την συγκυρία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βεβαίως ουδείς έως τώρα ξεχνά- αν και θα το ήθελαν πολλοί- πως η Τουρκία διαθέτει τα τελευταία χρόνια το όπλο εκείνο που ανάγκασε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έξωση από το πρόγραμμα του F-35, δηλαδή το αντιαεροπορικό Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, S-400.

Στον αντίποδα η Αθήνα έχει πάρει ξεκάθαρη Δυτική θέση και μάλιστα η επερχόμενη- λογική- ψήφιση από πλευράς του Ελληνικού κοινοβουλίου της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα δώσει άλλο «πρόσωπο» στην Ελλάδα και ισχυρότατο πλεονέκτημα να ζητήσει την αναζητούμενη εδώ και πολλά χρόνια κεφαλαιοποίηση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Το αεροπορικό Επιτελείο έχει επισημάνει προς την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση ότι η αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς του στόλου των F-16 σε Viper και η έλευση των 24 Rafale F3R, αποτελούν τον πλέον διαλειτουργικό στόλο με τα F-35. Και σε συνδυασμό με τον αναγνωρισμένο επαγγελματισμό και τακτική των «γερακιών» της ΠΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των ουρανών της Συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αθήνα μέχρι σήμερα αν και δηλώνει πως θέλει, δεν έχει πράξει το πιο ουσιώδες, τόσο για τα F-35, όσο και για τα F-16 Block 50. Δηλαδή δεν έχει εκδηλώσει επίσημα με επιστολή το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του αεροσκάφους 5ης γενιάς και για την αναβάθμιση των «50αριών» της Αγχιάλου.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου