Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ενέργεια: Ο πόλεμος των αγωγών εκτινάσσει τις τιμές – Οι 2+1 ειδήσεις που έβαλαν φωτιά Γιατί ο ΟΠΕΚ βλέπει εκτίναξη έως και 300%

 

Ναταλία Δανδόλου

Η είδηση ότι η Ουκρανία θέτει εκτός λειτουργίας από σήμερα Τετάρτη το βασικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενέτεινε τους φόβους για ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στην ΕΕ, και παράλληλα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στις τιμές.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Sokhranivka από την Τετάρτη (7 το πρωί, τοπική ώρα).

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, παρατείνεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Οι δύο αυτές ειδήσεις ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν σημαντικές αυξήσεις τόσο στην αγορά φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του πετρελαίου σε μια περίοδο όπου ο υψηλός πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο εφιάλτη, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Επίσης, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά τη βουτιά σχεδόν 10% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ειδικότερα, το Brent ενισχύθηκε κατά 2,93 δολ. ή 2,9% στα 105,39 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate αυξήθηκε 2,96 δολ. ή 3%, στα 102,73 δολ.

Σύγκρουση… αγωγών

Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκρούονται για το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, σε μια διαμάχη που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό που διέρχεται μέσα από ουκρανικά εδάφη για πρώτη φορά μετά την εισβολή, επισημαίνει το Bloomberg.

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός από τα δύο βασικά σημεία εισόδου σταματά σήμερα, καθώς οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τις λειτουργίες, ανέφερε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας στον ιστότοπό του. Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου είπε ότι το καύσιμο θα μπορούσε να επαναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή, λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Το 1/3 του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη περνούν από τον αγωγό

Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία εισόδου στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Την Τρίτη (10/5), το 27% των ροών περνούσε από τη Sokhranivka , με τις υπόλοιπες ροές να περνούν μέσω Sudzha.

Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή του Λουγκάνσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από τα εδάφη της προς την Ευρώπη. Πλέον αναφέρει ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων οδηγούν τον διαχειριστή του δικτύου της Ουκρανίας να επικαλεστεί «ανωτέρα βία» για τη διέλευση αερίου μέσω του σταθμού Sokhranivka.

«Η εταιρεία ενημέρωσε επανειλημμένα την Gazprom για προβλήματα στη μεταφορά λόγω των ενεργειών των δυνάμεων κατοχής που ελέγχονται από τη Ρωσία και ζήτησε να σταματήσει η παρέμβαση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν», ανέφερε ο Διαχειριστής Δικτύου στην Ουκρανία.

Η απάντηση του ΟΠΕΚ στον NOPEC

Μια άλλη είδηση που μπορεί να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στην αγορά ενέργειας είναι η νομοθεσία NOPEC, που έχει περάσει ήδη από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αγωγές κατά του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των εταίρων του.

Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, πυροδότησε την αντίδραση κορυφαίων υπουργών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι τέτοιες προσπάθειες θα έφεραν μεγαλύτερο χάος στις αγορές ενέργειας.

Αυξήσεις έως και 300%

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazrouei είπε στο CNBC την Τρίτη ότι ο ΟΠΕΚ στοχοποιήθηκε άδικα λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι κινήσεις των αμερικανών νομοθετών να διαταράξουν το καθιερωμένο σύστημα παραγωγής του θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν έως και 300%.

«Αν εμποδίζεις αυτό το σύστημα, πρέπει να προσέξεις τι ζητάς, γιατί έχοντας μια χαοτική αγορά θα έβλεπες… 200% ή 300% αύξηση στις τιμές που ο κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί», είπε ο Αλ Μαζρουέι στον Νταν Μέρφι του CNBC. κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Utilities στο Άμπου Ντάμπι.

Η Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα νέο δικομματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου (NOPEC) με πλειοψηφία 17-4, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην υιοθέτηση μιας πρότασης δεκαετιών.

Για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή, προτού υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Συνεργασία

«Εμείς, ο ΟΠΕΚ+, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε το 100% της παγκόσμιας απαίτησης», είπε. «Πόσα παράγουμε, αυτό είναι το μερίδιό μας. Και, στην πραγματικότητα, θα στοιχημάτιζα ότι κάνουμε πολύ περισσότερα».

Μαζί με τον Αλ Μαζρουέι στο πάνελ ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

«Ανησυχώ πολύ για το ολιστικό ενεργειακό σύστημα που υπάρχει σήμερα», είπε όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο NOPEC.

«Ο κόσμος πρέπει να εργαστεί συλλογικά, υπεύθυνα, ολοκληρωμένα για να μας παρέχει και να σώσει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ https://www.ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου