Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Αισιόδοξες αλλά επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες για τους δεσμούς με το Ην. Βασίλειο μετά την αποχώρηση του Τζόνσον

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, είχε υπογραμμίσει την εχθρότητα της ΕΕ απέναντι σε ένα βρετανικό νομοσχέδιο που εξακολουθεί να περνάει από το βρετανικό κοινοβούλιο και έχει ως στόχο να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας που διατηρούν το βρετανικό έδαφος της Βόρειας Ιρλανδίας υπό τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων με τη Βρετανία, η ΕΕ άρχισε την Πέμπτη (7 Ιουλίου) να ελπίζει σε βελτίωση των δεσμών μετά την παραίτηση του υπέρμαχου του Brexit Μπόρις Τζόνσον, αν και η επιφυλακτικότητα παρέμεινε.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε δημοσίως να σχολιάσει την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλοι στην τροχιά των Βρυξελλών άφησαν ελεύθερο το πεδίο.

«Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Βρετανία», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

«Μακάρι να είναι πιο εποικοδομητική, να σέβεται περισσότερο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ιδίως όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, και να είναι πιο φιλική με τους εταίρους στην ΕΕ. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν μαζί».

 Ο πρώην συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα Brexit, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, έγραψε στο Twitter: «Η βασιλεία του Μπόρις Τζόνσον τελειώνει με ντροπή, όπως και του φίλου του Ντόναλντ Τραμπ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η παραίτηση του Τζόνσον σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής διατλαντικού λαϊκισμού» και δήλωσε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν τεράστια ζημιά με την επιλογή του Τζόνσον για το Brexit. Τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα!»

 Δεν υπήρξε πάντως καμία ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να σταματήσει τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει εναντίον της Βρετανίας για την προσπάθειά της υπό τον Τζόνσον να ξηλώσει τμήματα της συμφωνίας για το Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ντάνιελ Φέρι.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, είχε υπογραμμίσει την εχθρότητα της ΕΕ απέναντι σε ένα βρετανικό νομοσχέδιο που εξακολουθεί να περνάει από το βρετανικό κοινοβούλιο και έχει ως στόχο να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας που διατηρούν το βρετανικό έδαφος της Βόρειας Ιρλανδίας υπό τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βασίζονται στην εν λόγω συμφωνία και σε ένα μεταγενέστερο εμπορικό σύμφωνο, είπε, τονίζοντας ότι το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος» αυτού του πλαισίου.

Αναλυτές, πάντως, σημείωσαν ότι ενώ ο Τζόνσον παραιτήθηκε, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα εγκαταλείψει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει μέχρι το κόμμα του να βρεθεί κοντά στην επιλογή του διαδόχου του, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες.

«Ο Τζόνσον δεν έχει αφεθεί εντελώς ελεύθερος» και θα μπορούσε να ελπίζει ότι «θα βρει έναν τρόπο να ανακάμψει», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ελβίρε Φάμπρι, ανώτερος ερευνητής στο think tank του Ινστιτούτου Jacques Delors.

Δεν ήταν επίσης σαφές ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ορισμένοι από τους επικρατέστερους είναι τουλάχιστον τόσο προσηλωμένοι στο σκληρό Brexit όσο ήταν ο Τζόνσον και το κυβερνών κόμμα των Τόρις της Βρετανίας διχάζεται από φατρίες που ωθούν τους ηγέτες του προς τα δεξιά.

«Αυτό που πιθανότατα ανησυχεί τους Ευρωπαίους είναι ότι ένας από τους υποψηφίους για να τον διαδεχθεί είναι η (Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών) Λιζ Τρας, η οποία υπήρξε πολύ επιθετική στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε η Φάμπρι.

«Για τους Ευρωπαίους, η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι να ελπίζουν σε ανανεωμένο και αναζωογονημένο διάλογο για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με έναν τουλάχιστον ελάχιστα εποικοδομητικό τρόπο», είπε.

EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου