O αντίκτυπος των κυρώσεων στην Ρωσία γίνεται αισθητός
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και να αντιδράσει ανάλογα, ωστόσο οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το βαρύ τίμημα που συνεπάγονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται χάσμα Βορρά - Νότου, καθώς οι φτωχότεροι λαοί όπως οι Έλληνες, εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που έχουν προκληθεί λόγω των κυρώσεων.
Μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της εισβολής, οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, ελπίζοντας να ακρωτηριάσουν την προβληματική οικονομία της χώρας και να αναγκάσουν τον Putin να υποχωρήσει.
Πάνω από τέσσερις μήνες και δεκάδες χιλιάδες θύματα αργότερα, οι ελπίδες για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης έχουν εξαφανιστεί, καθώς ένας παρατεταμένος πόλεμος φθοράς φαίνεται όλο και πιο πιθανός.
«Πονάνε» οι κυρώσεις
Ωστόσο, όπως αναφέρει παρακάτω ο Felix Richter της Statista, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εξαντλήσουν το πολεμικό σθένος του Putin, ο αντίκτυπός τους γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο.
Το εμπάργκο των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και του μπλοκαρίσματος των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία.
Καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού και άλλων σιτηρών στον κόσμο, η σύγκρουση απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε φτωχότερες περιοχές που εξαρτώνται από εισαγωγές και από τις δύο χώρες.
Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος του ενεργειακού εμπάργκο γίνεται αισθητός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο.
Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας Robert Habeck ανακοίνωσε πρόσφατα νέα σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αφού προέτρεψε επανειλημμένα τους συμπατριώτες του να εξοικονομήσουν ενέργεια όπου είναι δυνατόν.
Εκτός από τις εκκλήσεις των πολιτικών να κάνουν θυσίες, οι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται τον άμεσο αντίκτυπο του πολέμου με τη μορφή της αύξησης των τιμών.
Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν το τίμημα
Υπό αυτό το πρίσμα, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου, επικεντρώνεται στον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στους Ευρωπαίους και στην προθυμία τους να αποδεχθούν ένα συγκεκριμένο τίμημα για την υπεράσπιση των βασικών αξιών της ΕΕ, δηλαδή της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Και ενώ η έρευνα βρίσκει ευρεία υποστήριξη για την προτεραιότητα στην υπεράσπιση κοινών αξιών σε σχέση με πράγματα όπως η σταθερότητα των τιμών, η υποστήριξη σε ολόκληρη την ΕΕ μειώνεται όταν ερωτάται συγκεκριμένα, για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Ενώ οι ερωτηθέντες σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία υποστηρίζουν συντριπτικά τη δράση κατά της Ρωσίας ανεξάρτητα από τις αυξανόμενες τιμές, οι ερωτηθέντες από χώρες μέλη της ΕΕ με χαμηλότερο εισόδημα όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι λιγότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα προσωπικό τίμημα.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ερωτηθέντες που συχνά ή κατά καιρούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, είναι λιγότερο πιθανό να πουν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου