ΕΙΝΑΙ γνωστό τι έχει γίνει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε σχέση με τα όσα είπανε οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της κατοχικής Τουρκίας, υπό το φως των συζητήσεων για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως θα ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών F-16. Είχε αναφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ του αιτήματος αυτού, σημειώνοντας, όπως του είπε και τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το Κογκρέσο.
Η ΑΓΚΥΡΑ ξεκίνησε ήδη να δουλεύει με το Κογκρέσο, να προετοιμάζει το έδαφος.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και το γνωρίζουν οι Τούρκοι. Αυτές τις δυσκολίες τις βίωσαν στο παρελθόν, τις βιώνουν και τώρα. Στην Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε τροπολογία, η οποία «απαγορεύει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, που τον τελευταίο χρόνο, έχει εμπλακεί σε επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή με άλλο τρόπο παραβιάζει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη, η οποία δείχνει ότι μέλη του Κογκρέσου είναι αποφασισμένα να σταματήσουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Είναι γνωστό ότι της νέας προσπάθειας ηγείται ο βουλευτής Κρις Πάππας και η οργάνωση HALC. Η οργάνωση που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Νίκο Μουγιάρη και η οποία απέτρεψε την πώληση των F-35 στην Τουρκία.ΠΕΡΑΝ των πιο πάνω κατατέθηκαν δύο τροπολογίες στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στη δεύτερη τροπολογία είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πωλήσουν οπλικά συστήματα, εκτός κι εάν αλλάξει συμπεριφορά η κατοχική Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η υπόσχεση Μπάιντεν προς τον Ερντογάν δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο και να το θέλει τούτο ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο χρόνο η Άγκυρα συνεχίζει την ίδια στάση έναντι της Ελλάδος.
ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ενόσω το Κογκρέσο αντιστέκεται, η κατοχική Τουρκία δεν μπορεί να ενισχυθεί με τα F-16, κι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Υπάρχουν, συνεπώς, δικλείδες ασφαλείας στις διαδικασίες μίας μεγάλης χώρας, μίας υπερδύναμης, των ΗΠΑ. Η κινητοποίηση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες πιστώνεται και στα αντανακλαστικά μελών του Κογκρέσου, αλλά και στις δράσεις της ομογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου