Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ρωσία: Άρθηκε το "μπλόκο" στον αγωγό πετρελαίου του Καζακστάν

 

Ρωσικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αναστολής των εργασιών της Caspian Pipeline Consortium (CPC), επιβάλλοντας αντ' αυτού πρόστιμο 200.000 ρούβλια (3.300 δολάρια), περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες για παγκόσμια κρίση στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το τεράστιο κοίτασμα Τενγκίζ του Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρωσίας, θα είχε πιέσει έντονα την αγορά πετρελαίου, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το Καζακστάν έχει ελάχιστα περιθώρια στην εκ νέου δρομολόγηση των εξαγωγών πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές Chevron και Exxon είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της κοινοπραξίας.

"Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τροποποίησε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου και επέβαλε ποινή σε μορφή διοικητικού προστίμου 200.000 ρουβλίων", αναφέρει η σημερινή απόφαση.

Ρωσικό δικαστήριο είχε διατάξει την περασμένη εβδομάδα την CPC, η οποία μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο, να αναστείλει τις δραστηριότητές της για 30 ημέρες, επικαλούμενη ανησυχίες για πετρελαιοκηλίδες.

Μία κίνηση που προκάλεσε ανησυχίες ότι οι αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού θα μπορούσαν να διακοπούν πλήρως.

Σε δήλωσή της μετά την πρώτη απόφαση, η CPC είχε αναφέρει ότι η άμεση αναστολή λειτουργίας του αγωγού, από τον οποίο περνάει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, θα ήταν τεχνικά αδύνατη και θα είχε "μη αναστρέψιμες συνέπειες".

Η Tengizchevroil, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου του Καζακστάν, του Τενγκίζ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές  πετρελαίου μέσω του αγωγού CPC συνεχίζονταν, παρά την απόφαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, είχε δώσει εντολή την Πέμπτη στην κυβέρνησή του να διαφοροποιήσει τις διαδρομές των ροών του πετρελαίου της χώρας υπό το φόβο μπλόκου του αγωγού.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου