Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Οι προκλήσεις και η ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

 

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει έμμεσα μηνύματα στην Αθήνα, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, Tayfun.

Απρόκλητες είναι πλέον οι απειλές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα, αφού, αναφερόμενος στον νέο βαλλιστικό πύραυλο που κατασκεύασε η χώρα του, δε δίστασε να πει ότι αποτελεί «μήνυμα για κάποιους».

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέφερε τα σημερινά πρωτοσέλιδα της Τουρκίας:

Ακσάμ: «Άτιμοι, ανήθικοι, ανισόρροποι»

Ακσάμ: «Έχουμε πλέον τον τυφώνας μας – αυτό είναι μήνυμα για κάποιους»

Τουρκγιούν: «Η Αμερική χάλασε τις ισορροπίες στην Κύπρο»

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος , διεθνολόγος, σχετικά με τις απειλές που εξαπολύει ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε: «Όσον αφορά τον βαλλιστικό πύραυλο να μην το θεωρούμε υπερόπλο. Η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική δύναμη με Patriot, τους οποίους δεν έδωσαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους».

Τόνισε ο διεθνολόγος ότι η Άγκυρα βλέπει ότι το σύνολο του δυτικού κόσμου στηρίζει την Ελλάδα και επιπλέον η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε υπερσύγχρονα όπλα, όπως είναι τα Rafale και οι Patriot.

Δήμαρχος Λειψών: «Δεν ανησούμε καθόλου για τις απειλές της Τουρκίας»

O Φώτης Μάγγος, δήμαρχος Λειψών, αναφορικά με την επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Άγκυρας θέλησε να τονίσει δύο σημεία : «Πρώτον η συμπεριφορά αυτή δεν είναι τωρινή, ανέκαθεν ένα κομμάτι της πολιτικής ζωής της Τουρκίας ήταν έτσι. Δεύτερον, η επιθετικότητα στην ρητορική  δεν συνάδει με την στάση του σώματος των αξιωματούχων της Τουρκίας».

Κι επεξήγησε ο δήμαρχος: «Εάν δείτε τον Τσελίκ, τον Τσαβούσογλου, τον Ακάρ και τον ίδιο τον Ερντογάν πώς μιλούν, έχουν μία ηττοπαθή στάση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ακραία ρητορική τους».

Η στάση αυτή ερμηνεύεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ότι η Τουρκία είναι εκνευρισμένη και φοβισμένη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σάλιβαν – Καλίν για F-16

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ Σάλιβαν – Καλίν για τα F-16 εκτιμά ότι αργά η γρήγορα θα τα πάρει η Άγκυρα, αλλά κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει το Κογκρέσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου