Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ενεργειακά και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς

 

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι δυο άνδρες πρόκειται να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και στον πόλεμο στην Ουκρανία, μα πάνω από όλα θα συζητήσουν για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς και εκτός ορίων απειλές της Τουρκίας σε βάρος μιας Ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα.

Ήδη, μέσω συνέντευξής του στα «ΝΕΑ», ο κ. Σολτς φρόντισε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο, εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων καθώς και η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μία ώρα, οι δύο άνδρες συζήτησαν 3 βασικά θέματα στην ατζέντα. Το πρώτο ήταν η κρίση και πόλεμος στην Ουκρανία, το δεύτερο ήταν η ενεργειακή κρίση που αυτός επιφέρει στην Ευρώπη και το τρίτο είναι οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα που απειλεί κανέναν, ενώ έκανε λόγο για φαντασιώσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με αυτά που λέει για το Αιγαίο αλλά και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ Σολτς τόνισε μάλιστα ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει απειλή από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, σε χώρα εξίσου μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτό που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση είναι να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και το δεύτερο είναι να έχει η χώρα ένα κομβικό ρόλο στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, αλλά και βραχυπρόθεσμα για το πώς θα αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο κ. Σολτς μίλησε για «ανάγκη αλληλεγγύης» στην αύξηση των αποθεμάτων στην Ευρώπη.


Όλαφ Σολτς: Μοναδική η Ακρόπολη, δεν μοιάζει με κανέναν άλλο τόπο Δημοκρατίας

Ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη έμεινε ο Όλαφ Σολτς, όπως προκύπτει από τα βίντεο και τα μηνύματα που ανήρτησε στο Instagram μετά την ξενάγησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας κάνει λόγο για επίσκεψη σε «πολύ καλούς φίλους», ευχαριστώντας τον έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός ότι τον ξενάγησε «σε αυτό το καταπληκτικό μοναδικό μέρος στη μέση της Αθήνας.

«Αυτό το μνημείο δεν μοιάζει με κανένα άλλο για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης» λέει ο Όλαφ Σολτς για την Ακρόπολη και καταλήγει: «Αυτές (σ.σ. η Δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης) είναι αξίες για τις οποίες η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται σήμερα».

Βίντεο από την ξενάγηση που έκανε στον γερμανό καγκελάριο ανήρτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τον Όλαφ Σολτς στην Αθήνα για την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου