Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

F- 16: Μενέντεζ και Ερντογάν μετρούν αντίστροφα για την ψηφοφορία

 Αλεξία Τασούλη

Στα χέρια των Δημοκρατικών παραμένει ο έλεγχος της Γερουσίας κάτι που σημαίνει ότι πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων παραμένει ο Ρομπερτ Μενέντεζ

Η νίκη της Κάθριν Κορτές Μάστο στη Νεβάδα μπορεί να ήταν οριακή, ήταν, όμως, αρκετή για να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το ένα από τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο θα παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να πετύχουν μια πύρρειο νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι θα έχουν μια οριακή και συνεπώς εύθραυστη πλειοψηφία.

Ο χρόνος μετρά πλεον αντίστροφα για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τις ελληνοτουρκικές, διότι σε ένα μήνα από τώρα αναμένεται να συζητηθεί σε αυτή την επιτροπή η τροπολογία που θα αφορά την πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τα βρει σκούρα καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες δήλωνε ότι θα ήθελε τους Ρεπομπλικανούς να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας ώστε να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ ο οποίος διέκοπτε και τον αγώνα του στο γκολφ προκειμένου να του μιλήσει χωρίς μάλιστα να τηρεί και το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλεται όταν δύο ηγέτες μιλούν στο τηλέφωνο.

Και είναι ακόμη ανηρτημένο το tweet του Ρομπερτ Μενέντεζ που δείχνει και τις
διαθέσεις του: «Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν
θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία».

Προϋπόθεση για να πάρει η Τουρκία τα μαχητικά είναι να δεσμευτεί ότι δεν θα πετούν πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Μενέντεζ εκτιμά ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός πρέπει να πουληθεί με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους. Και τα προβλήματα με την Αγκυρα δεν είναι μόνο οι υπερπτήσεις αλλά και το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

«Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι όροι που θέτουν περιορισμούς στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Επομένως θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση γι' αυτό. Αν η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που πληροί τα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας και δεν σέβεται την κυριαρχία, τότε θα αντιμετωπίσει ποινή γι' αυτό» δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης ο οποίος κατέκτησε νέα θητεία στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ.

Οι ομογενείς πήγανε πολύ καλά στις εκλογές και αυτό διευκολύνει ακόμη περισσότερο το έργο του ελληνομερικανικού λόμπι που έχει πολλή δουλειά να κάνει μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία.

ΠΗΓΗ newsbomb

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου