Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Η Αίγυπτος ανακήρυξε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη

 

Με ικανοποίηση παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Αιγύπτου, η οποία προχώρησε στην μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιβύη, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Εν τω μεταξύ, σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, που σε συνέντευξή του στο in.gr υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ συνιστούν στους συμμάχους τους να αποφεύγουν ρητορική που πυροδοτεί εντάσεις.

Η απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, να ανακηρύξει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη, αποτέλεσε άλλο ένα χτύπημα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς ακολουθώντας την τακτική της Αθήνας, το Κάιρο δείχνει πως, δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας να βρίσκονται στο ναδίρ και με φόντο την πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο in.gr, κάλεσε όλες της πλευρές να απέχουν από κινήσεις που πυροδοτούν εντάσεις.

«Διανύουμε μία περίοδο όπου η ψυχραιμία, η ενότητα και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης.

Ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ανατολική μεσόγειο και πρέπει να επιλύουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε Ιμάμογλου

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το γραφείο του δημάρχου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή, εάν οριστικοποιηθεί, σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κινδυνεύει τεθεί εκτός πολιτικής ζωής της Τουρκίας για τέσσερα χρόνια, να εκπέσει του αξιώματός του και να μην μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του.

Ο κ. Ιμάμογλου κινδυνεύει να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα αποτέλεσμα φαίνεται πως έφερε η  απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία, μία απόφαση η οποία φαίνεται πως ακολουθεί τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o δήμαρχος της Κωνσταντινόπουλος συσπείρωσε μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη σχεδόν της Αντιπολίτευση στην Τουρκία ενώ χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν εκφράζοντας την οργή τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου