Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στάθης Τσιτλακίδης: Ο πιλότος από τον Πόντο, που στα 31 του χρόνια έμεινε για πάντα στους ουρανούς

Σε βαρύ πένθος βύθισε ολόκληρη την Ελλάδα η επιβεβαίωση του θανάτου του πιλότου του μοιραίου Phantom

Ο Στάθης Τσιτλακίδης ανήκει πλέον στον ελληνικό ουρανό που τόσο αγαπούσε και υπηρέτησε μέχρι τα 31 του χρόνια. Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από τα χωριά της Νάουσας, από τον Πόντο και τη Μακεδονία, και μεγαλωμένος στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Γιος του τ. δασάρχη Νευροκοπίου και μιας καθηγήτριας γαλλικών, εξελίχθηκε σε έναν έμπειρο πιλότο με εκατοντάδες ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό με τις πτητικές του ικανότητες στη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση.

Συγκεκριμένα, το 2017 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο Royal International Air Tattoo 2017, που πραγματοποιήθηκε στο RAF Fairford στο Σουίντον, στο Ουίλτσαϊρ της Βρετανίας, με την αποστολή δύο Phantom F4E της 338 Μοίρας Διώξεως-Βομβαρδισμού από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης, οι ελιγμοί των δύο ελληνικών Phantom εντυπωσίασαν τους χιλιάδες θεατές που παρευρέθηκαν στη στρατιωτική έκθεση, με τους Έλληνες πιλότους να δέχονται αρκετές ερωτήσεις τόσο από άλλους συναδέλφους τους όσο και από δημοσιογράφους και το κοινό.

Αυτός ήταν ο Στάθης. Ο Στάθης που θα παντρευόταν τον ερχόμενο Οκτώβριο, και που για δέκα χρόνια έσκιζε τους ουρανούς της Ελλάδας.

Στην ηλικία του, οι περισσότεροι ακόμη ζουν και τρέφονται από τους γονείς τους, ενώ ο Στάθης πετούσε εκεί ψηλά, για να μπορούμε εμείς να μιλάμε και να ζούμε ελληνικά, γράφει ο συντοπίτης του συγγραφέας Σωτήρης Δημηρόπουλος.

Στην ανάρτησή του ο Σ. Δημηρόπουλος ζητά από τον δήμαρχο Νευροκοπίου Γιάννη Κυριακίδη να δώσει το όνομα του Στάθη στους δρόμους της πόλης. «Όλοι οι δρόμοι, όλες οι πινακίδες, όλα… Να γράφουν Ευστάθιος Τσιτλακίδης… Γιατί χωρίς ελευθερία… Τα όλα είναι τίποτα…» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Κοινοποιήστε το… Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας… και παντού στον πλανήτη Γη, όπου ακούγεται η ελληνική λαλιά… για αυτήν έπεσε…» καταλήγει η ανάρτηση.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου