Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: «Ποντιακός Ελληνισμός 1909-1923» από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

 

Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου

Ομιλία με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός 1909-1923» πρόκειται να δώσει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η εκδήλωση κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης θα φωτίσει κρίσιμες πτυχές της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων), στις 18:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας άπειρα επίσημα προξενικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν το έγκλημα της γενοκτονίας, που διαπράχθηκε σε βάρος των χριστιανικών λαών της περιούσιας γης του πλανήτη μας. Ωστόσο, οι διεθνείς οργανισμοί, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι ελεγχόμενες έδρες Διεθνούς Δικαίου, τα ερευνητικά κέντρα ανάδειξης και καταδίκης των γενοκτονιών και κυρίως οι επιζώντες των θυμάτων, εγκλωβισμένοι από τις διακρατικές ίντριγκες και τις περιφερειακές ισορροπίες δεν μπόρεσαν ακόμη να πετύχουν την καθολική καταδίκη των πρωταιτίων», πρόκειται να τονίσει μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο καθηγητής.

Το φετινό ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών με γενική θεματική ενότητα «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου» πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου με την εξ αναβολής, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ομιλία του πρώην υπουργού Άμυνας και επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλη Φράγκου με θέμα «Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας ‘Ό Μαύρος Καβαλάρης’». Η ομιλία του Φραγκούλη Φράγκου θα γίνει στον ίδιο χώρο, επίσης στις 18:00.

Υπεύθυνη του ΛΕΠ είναι η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη ενώ την επιμέλεια του συγκεκριμένου κύκλου υπογράφει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου