Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Τρία σημάδια βαριάς ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάνος Αμυράς

Αμφισβητεί δημοσκοπήσεις, σιωπά για το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη, βλέπει κατά φαντασίαν εμπόδια στην ψήφο των νέων

Στην αρχή πιστέψαμε ότι μάλλον επρόκειτο για αστείο, στη συνέχεια διαβάσαμε την ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, και πειστήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για την Κουμουνδούρου.

Η κ. Τσαπανίδου ζήτησε από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να αναρτούν από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών. Αλήθεια, για ποιο λόγο; Για να κάνει στάθμιση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ η Voxpop, που είχε συσταθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 και έδειχνε «ντέρμπι» με τη Νέα Δημοκρατία; Μήπως θα σταθμίσει τα δεδομένα ο Βερναρδάκης, που επίσης δήλωνε βέβαιος το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές; Μήπως τελικά κάνει τον τελικό υπολογισμό ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, επίσης στις τελευταίες εκλογές, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να χάσει ούτε μία στο εκατομμύριο από τον Μητσοτάκη;

Τον Ιούλιο του 2019, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα SMS στον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκοπήσεων Ελλάδος (ΣΕΔΕΑ) με το οποίο ζητούσε συγγνώμη γιατί αμφισβητούσε την αξιοπιστία των ερευνών, που έδιναν μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως τελικώς καταγράφηκε και στις εθνικές κάλπες. Τότε μιλούσε για δημοσκοπήσεις της συμφοράς, τώρα για fake μετρήσεις, ενώ ανακάλυψε σχέδιο αποστασίας βουλευτών, όταν κυβέρνησε και ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών με βουλευτές που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων και ΑΝ.ΕΛ.

Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μία τρανταχτή ένδειξη επερχόμενης βαριάς ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το μοναδικό σημάδι.

Προχθές, ο Τσίπρας κατήγγειλε τον Μητσοτάκη ότι μπλοκάρει τη δυνατότητα σε 250.000 νέους εργαζομένους να ψηφίσουν στους τόπους όπου δουλεύουν ως εποχικοί εργαζόμενοι. Δηλαδή, ο ίδιος τι μέτρα έλαβε για τους ίδιους εργαζομένους τον Ιούλιο του 2019, όταν η τουριστική περίοδος βρισκόταν σε πλήρη αιχμή, προκειμένου να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές; Το ίδιο παράπονο διατύπωσε σε ομιλία του προς τους Ελληνες της Γερμανίας λέγοντας ότι δυστυχώς δεν θα ψηφίσουν όλοι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης παρά μόνο με αυστηρούς όρους, οι οποίοι ουσιαστικά απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων.

Το τρίτο σημάδι είναι η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις αποκαλύψεις για το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25. Η συγκυβέρνηση των ηττημένων περνά μόνο μέσα από τη συνεργασία του Τσίπρα με τον Βαρουφάκη και τον Ανδρουλάκη. Ο Βαρουφάκης δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και έχει ως «plan b» το σχέδιο «Δήμητρα» για αλλαγή νομίσματος, με συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος σε δύο ώρες, κλείσιμο και εθνικοποίηση των τραπεζών και εκτύπωση χαρτονομισμάτων από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Λαχείου. Τα σχέδια αυτά δεν καταδικάστηκαν από την Κουμουνδούρου, η πολιτική τερατογένεση πηγαίνει μαζί με τα σενάρια οικονομικής παραφροσύνης.

Μάλιστα, χθες, το ΜέΡΑ25 επανήλθε και υποστήριξε το σχέδιο «Δήμητρα», ενώ σημείωσε ότι «σήμερα το κλείσιμο των τραπεζών αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι 10 χρόνια πριν. Με μία απλή ψηφιακή πλατφόρμα, σαν κι αυτές που ο κ. Πιερρακάκης έχει φτιάξει για κάθε λογής επίδομα. Με ένα δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών που εγγυάται καταθέσεις/ μισθούς/συντάξεις για όλους τους πολίτες. Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 που την έχει ονομάσει “Δήμητρα”», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. Εάν έχεις την τεχνογνωσία του 2015, τώρα το κλείσιμο των τραπεζών μοιάζει με παιχνιδάκι.

Ολα αυτά δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από επιχειρήματα την περίοδο κατά την οποία έπρεπε να πείθει για το πρόγραμμα και την αξιοπιστία του. Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο κ. Τσίπρας θα ξαναστείλει το ίδιο SMS στον πρόεδρο των εταιριών δημοσκοπήσεων ζητώντας συγγνώμη.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου