Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Γιατί τώρα το χαστούκι Μπάιντεν σε Τουρκία με αφορμή τους Αρμένιους;

 

Νωρίς το πρωί της 24ης Απριλίου, την 108η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που προηγήθηκε του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, κτύπησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Και ήταν ένα κτύπημα ισχυρό, που προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Χαρακτήρισε ξανά, όπως μας έχει συνηθίσει, ασυγχώρητο έγκλημα, ένα έγκλημα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, την Αρμενική Γενοκτονία από τους Τούρκους Αττίλες.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Πρέπει κανείς να μελετήσει την ανακοίνωση του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει νοήματα σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη. Ο Μπάιντεν τελείωσε με την Τουρκία μέσα από 225 λέξεις, έγραψε η ιστοσελίδα μας (ΕΔΩ). Σε μία φράση “έκλεισε” τα τεφτέρια του με τον Ερντογάν, για το συγκεκριμένο θέμα. Όταν έκανε για πρώτη φορά, σαν Πρόεδρος των ΗΠΑ, τη δήλωση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μπάιντεν τηλέφώνησε στον Ερντογάν και τον προειδοποίησε ότι θα πει τα πράγματαως έχουν: ότι οι σφφαγές συνιστούν Γενοκτονία… Και ήθελε, όπως είπε στον Ερντογάν, να το μάθει πρώτος, από τον ίδιο.

Αυτή τη φορά ο κ. Μπάιντεν δεν τηλεφώνησε σε κανένα Ερντογάν. Έλαβε την απόφαση της αναγνώρισης και την υλοποίησε… Θα έλεγα ότι τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου την χαρακτηρίζει μία «άγρια» επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας καθώς χρησιμοποιεί μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους σφαγείς των Αρμενίων. Είναι χαρακτηρισμοί πέρα για πέρα ορθοί και δίκαιοι. Ήταν σαν να «έβραζε» μέσα του ο Αμερικανός Πλανητάρχης.

Έδειξε να μην καταπίνει τις προσβολές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν του έχει πατήσει άπειρες φορές τον κάλο και ο κ. Μπάιντεν σιωπούσε για να μην του δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ και να αναπτύξει αντιαμερικανική ρητορική.

Ήταν και ένα μήνυμα, που δεν χρειάζεται καν μελέτη. Ο πιο ισχυρός ηγέτης του κόσμου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Και από την ιστορική και από την ηθική πλευρά. Ότι τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, πρωτίστως πρέπει να γίνονται αποδεκτά από αυτούς που τα διέπραξαν. Η Τουρκία πεισματικά αρνείται να το πράξει. Οι Τούρκοι δεν θα γίνυν ποτέ ένας υπερήφανος λαός. Θα τους κατατρέχουν πάντα γενοκτονίες, εισβολές και κατοχές…

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν μάσησε τα λόγια του. Και αν μου επιτρέπετε αγαπητοί αναγνώστες μία γνώμη, αισθάνομαι πως μετά από αυτή τη δήλωση οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της κατοχικής Τουρκίας θα οδηγηθούν πέραν και του ναδίρ. Δεν υπάρχει πέραν αυτού. Ακολουθεί το απόλυτο χάος. Όπως ήδη είναι γνωστό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε πολύ αρνητικά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που μίλησε για τσαρλατάνους.

Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι μας παρέπεμψαν στη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν ως απάντηση στις απαράδεκτες κουβέντες του Τσαβούσογλου. Καλά το υποψιαστήκατε: Εξελίσσεται σε άγριο το διπλωματικό παιγνίδι. Αξίζει να διαβάσουμε ξανά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, στην οποία δόθηκε μεγάλη σημασία και δημοσιότητα:

“Σήμερα (χθες), αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Βαριά και ασήκωτη η λέξη Γενοκτονία. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Αμερική, επιτέλους, είναι στην ορθή πλευρά της Ιστορίας. Η ανάγνωση του τουρκικού εγκλήματος είναι απόλυτα ορθή. Όσο και να αρνείται τις ιστορικές της ευθύνες η κατοχική δύναμη, τόσο αυτές θα την κατατρέχουν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου