Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Το πολιτικό τσίρκο Βαρουφάκη σε νέες παραστάσεις

 

                                          Από το εξώφυλλο στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό Panorama (2015)

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Όχι, δεν τρολάρουν. Όχι δεν, ειρωνεύονται. Όχι, δεν κάνουν την πλάκα τους. Όχι, δεν προσπαθούν εναγωνίως να συγκεντρώσουν ψήφους ανηλίκων. Όχι, δεν προσπαθούν να σαγηνεύσουν τους άσχετους με τα οικονομικά, όπως είχαν επιτύχει με την παρέα του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Απλά κοροϊδεύουν την Ελληνική κοινωνία στα μούτρα της.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο προσφέροντας δήθεν μαγικές λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. 

Προχθές το κόμμα Βαρουφάκη υποσχέθηκε την «άμεση ακύρωση των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο», υποσχέθηκε «δωρεάν συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών». Υποσχέθηκε επίσης πως η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει δίχως τράπεζες και δίχως ευρώ. Και μάλιστα ανέφερε πως θα «δημιουργήσει χρήμα» με βάση το taxisnet και τις μελλοντικές οφειλές προς την εφορία.

Τι υποσχέθηκε με δυο λόγια; Την ακύρωση των χρεών προς το Δημόσιο, την αντικατάσταση του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την μεταφορά κεφαλαίων και πληρωμών, την αμεριμνησία σχετικά με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και τη δημιουργία χρήματος.

Τι κι αν οι μέρες των θαυμάτων έχουν περάσει; Τι κι αν οι πολίτες της χώρας έχουν πληρώσει με το παραπάνω την ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα να αντιληφθεί τις φαντασιακές ακροβασίες του Γιάννη Βαρουφάκη το 2015; Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέρχεται κοροϊδεύοντας τους πάντες και τα πάντα.

Μετά τη Δήμητρα, πήρε σειρά με τον Οδυσσέα, προσεγγίζοντας τα χρέη προς τις τράπεζες αφού χάρισε τα χρέη προς το Δημόσιο. Τι υποσχέθηκε; Πως θα τερματίσει την πώληση κόκκινων δανείων, την κατάργηση των πλειστηριασμών και το πάγωμα των κόκκινων δανείων. Θα φτιάξει τον Οδυσσέα, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον «εγκληματικό Ηρακλή» και θα βάλει φρένο στην πώληση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ελπίζοντας ο "Οδυσσέας" να προκαλέσει τρόμο στο «εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και μιντιακό κατεστημένο», διότι είναι ένα σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί κι αυτό χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία και η οικονομία.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης και η παρέα του, ενδιαφέρεται για μια ακόμα φορά να εντυπωσιάσει με τις προτάσεις του, να προκαλέσει αντιδράσεις, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχουν οι προτάσεις αυτές στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στα χρεωμένα νοικοκυριά και στους πολίτες που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη και πολιτικά ανήθικη πρακτική. Η παρέα του ΜέΡΑ25 πετάει πυροτεχνήματα στον αέρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αν θέλει η παρέα του Γιάννη με το ένα «ν», να εντυπωσιάσει ας οργανώσει μια παράσταση με οικονομικές ακροβασίες σε τσίρκο. Διότι εκεί οι μόνοι ασφαλείς θα είναι οι πολίτες σαν θεατές. Και μόνον ο ίδιος θα κινδυνεύει κάνοντας πιρουέτες πάνω στο ακροβατικό σκοινί. 

(Η φωτογραφία από το εξώφυλλο στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό Panorama, 2015)

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου