Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Ρώμη: Διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη


Η Ιταλία κάλεσε τις χώρες της ομάδας Μed5 και σειρά αφρικανικών και ασιατικών κρατών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και την Κύπρο ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θέλει να δείξει ότι είναι παρούσα και επηρεάζει τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Για τον λόγο αυτό, σήμερα στην Ρώμη, πραγματοποιείται διάσκεψη με θέμα την μετανάστευση και την ανάπτυξη.

Η Ιταλία κάλεσε τις χώρες του Μed5 αλλά και σειρά αφρικανικών και ασιατικών κρατών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και την Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυβέρνηση της Ρώμης κατέβαλε προσπάθειες για να μπορέσει να υπογραφεί το πρωτόκολλο κατανόησης της ΕΕ με την Τυνησία και είναι της άποψης ότι οι χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, πρέπει να τυχουν στήριξης από τις Βρυξέλλες ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι παράτυπες ροές μετανάστευσης.

Παράλληλα, στην διάσκεψη αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι πρέπει να γίνει κάθε τι είναι δυνατόν για να καταπολεμηθεί η δραστηριότητα των διακινητών. Παρών, σήμερα στην Ρώμη, είναι και ο Τυνήσιος πρόεδρος Καίς Σαγιέντ.

Η "αντιδιάσκεψη" στη Ρώμη

Στο μεταξύ, βέβαια, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται. Το κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών της Λαμπεντούζα, είναι και πάλι υπερπλήρες με δυόμιση χιλιάδες ανθρώπους. Η χωρητικότητά του, κανονικά, δεν πρέπει να ξεπερνά τους τετρακόσιους.

Πολλοί "απελπισμένοι της θάλασσας" συνεχίζουν να φθάνουν με βάρκες και μικρά καίκια, κυρίως από την Τυνησία. Μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, στην Λαμπεντούζα καταγράφηκε η άφιξη είκοσι οκτώ πλεούμενων στα οποία επέβαιναν εννιακόσιοι τριάντα έξι άνθρωποι.

Τώρα, με την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει οικονομική στήριξη από την Ευρώπη και αυστηρότερο έλεγχο των ακτών από την κυβέρνηση της Τύνιδας, είναι πιθανόν να μειωθούν.

Πολλές οργανώσεις όμως, οι οποίες μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, oργανώνουν σήμερα "αντιδιάσκεψη" στη Ρώμη και υπογραμμίζουν ότι η Τυνησία δεν σέβεται ούτε στο ελάχιστο την αξιοπρέπεια και τα βασικά δικαιώματα των μεταναστών.

Και ότι τώρα, με την νέα αυτή συμφωνία, θα μεταφερθούν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στα σύνορα με την Αλγερία και την Λιβύη, όπου πρόκειται να εγκαταλειφθούν, κάτω από τον ήλιο και αβοήθητοι. Με στόχο να μην επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα των διακινητών, αλλά με σχεδόν μόνη προοπτική, έναν τραγικό θάνατο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου