Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Πολεμική φουρτούνα στη Μαύρη Θάλασσα - Με φόντο τη συμφωνία για τα σιτηρά

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους εκφράζουν αμερικανικοί και άλλοι δυτικοί κύκλοι για την προβληματική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε πολιτικά πλοία και να κατηγορήσει για την επίθεση την Ουκρανία.

Η χθεσινή προειδοποίηση έρχεται αφότου η Μόσχα, προκλητικά και ανυπόστατα, υποστηρίζει υπάρχει η πιθανότητα όλα τα πλοία που πλέουν προς τα ελεύθερα ουκρανικά λιμάνια να θεωρηθεί ότι «εμπλέκονται» σε πολεμική σύγκρουση (μετά την προ τριημέρου αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά, που είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο με τη διαμεσολάβηση και υποστήριξη της Τουρκίας και του ΟΗΕ).

Πολεμική φουρτούνα στη Μαύρη Θάλασσα

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ανταμ Χοτζ, ώρες αφότου η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα εξετάσει (!) αν όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή (και κυρίως προς τα νοτιοδυτικά ουκρανικά λιμάνια) αποτελούν πιθανούς στρατιωτικούς στόχους, είπε: «Ο ρωσικός στρατός μπορεί να επεκτείνει τη στόχευση των ουκρανικών εγκαταστάσεων σιτηρών για να συμπεριλάβει επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ισχυρισμός του βασίζεται σε -πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες- διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Η αμερικανική ανησυχία ήρθε στον απόηχο μιας επίθεσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας κατά της πόλης-λιμανιού της Οδησσού, μετά την αποχώρηση του Κρεμλίνου από μια διεθνή συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση μαζικών ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοί της στόχευαν στρατιωτικούς στόχους στην Οδησσό, αλλά ο Χοτζ υποστήριξε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι η επίθεση κατέστρεψε αγροτικές υποδομές και 60.000 τόνους σιτηρών, που ήταν έτοιμοι για εξαγωγή. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, αυτού του είδους οι επιθέσεις θα μπορούσαν πλέον να επεκταθούν σε πολιτικά πλοία.

Και είπε ότι η Ρωσία οργανώνει μια επιχείρηση για να κάνει τέτοιες επιθέσεις να φαίνονται σαν να έγιναν από την Ουκρανία.

Ο Χοτζ επικαλέστηκε τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία ενός βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις της να εντοπίζουν και να καταστρέφουν μια «υποτιθέμενη ουκρανική θαλάσσια νάρκη», ενώ πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας αναφέρουν ότι η Ρωσία έθεσε επιπλέον θαλάσσιες νάρκες στις προσεγγίσεις προς τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού και του Τσερνομόρσκ.

Αργά χθες το βράδυ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι όλα τα πλοία που θα εντοπίζονται θα θεωρούνται πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου και τα κράτη της σημαίας τους θα εκλαμβάνεται ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου. Δεν είπε τι θα έκανε σε μια τέτοια περίπτωση. Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι εγκαθιστά μια προσωρινή ναυτιλιακή διαδρομή μέσω της Ρουμανίας, μίας από τις γειτονικές χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες (για τρίτη συνεχή ημέρα) εκτεταμένη επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον λιμενικών υποδομών και σιτηρών στη Νότια Ουκρανία, για να τονίσουν περαιτέρω τις αντιρρήσεις της Ρωσίας για την ανανέωση της συμφωνίας σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ως και να εμποδίσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές χρησιμοποιώντας 16 θαλάσσιους πυραύλους κρουζ Kalibr, οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-22, έξι πυραύλους κρουζ Onyx, έναν κατευθυνόμενο πύραυλο αέρος Kh-59 και 32 ιρανικής κατασκευής drones Shahed.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου