Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Canadair: γιατί δεν μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε νέα - Τα fake news και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης


Χωρίς ντροπή, τα γνωστά τρολ του διαδικτύου επιδίδονται σε μία ακόμη απόπειρα -με αφορμή και τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που επιχειρούσε χθες στη φωτιά της Καρύστου- να πλήξουν την κυβέρνηση. Στην απέλπιδη αυτή προσπάθειά τους, την εγκαλούν για την επάρκεια των εναέριων μέσων, προσπερνώντας ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση της τάξης του 46% από το 2019, καθώς επίσης περισσότερους πυροσβέστες - από 14.000 σε 16.000- και περισσότερα επίγεια μέσα.

Όπως προσπερνούν σκοπίμως, προκειμένου να αποκτήσει μια αληθοφάνεια η χολή που σκορπούν στο διαδίκτυο, ότι δεν υπάρχει παραγωγή Canadair και ακόμα και τα πιο προηγμένα τεχνολογικά κράτη αναγκάζονται να επιχειρούν με τα παλιότερα. Παρολαυτά, επιμένουν, προκειμένου για τη δημιουργία εντυπώσεων, να εγκαλούν -πέρα από κάθε λογική- την κυβέρνηση ότι προχωρά σε εξοπλισμούς και δήθεν αδιαφορεί για πυροσβεστικά μέσα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αγοράζουμε Canadair γιατί η εταιρεία που εξαγόρασε την Bombardier που τα φτιάχνει έχει σταματήσει τη γραμμή παραγωγής από το 2015 και έως ότου συγκεντρωθεί ικανός αριθμός νέων παραγγελιών. Συγκεκριμένα, η Viking Αir έχει κάνει σαφές ότι θα επανεκκινήσει τη γραμμή παραγωγής μόνο όταν λάβει ικανό αριθμό παραγγελιών που θα επιτρέπει τη διαρκή κάλυψη του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου με τους 40 εργαζόμενους. Η Ελλάδα όμως έχει ήδη πιάσει θέση για να είναι μέσα στις πρώτες χώρες που θα παραλάβουν τα νέα Canadair CL-515 αμέσως με την επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο επιχειρησιακός εξοπλισμός και με την προμήθεια νέων Canadair, στην οποία είχε αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας ότι μόλις ξαναμπεί μπροστά η γραμμή παραγωγής με ένα καινούργιο μοντέλο, το 515, η χώρα μας θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει καινούργια Canadair 515. Εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει το 2026 και αφορά πέντε αεροσκάφη από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας και δύο με πόρους από την ΕΕ, από τον «RescEU». Προβλέπεται επίσης η προμήθεια 10 ελικοπτέρων Erickson.

Άλλωστε ο ίδιος, όταν επισκέφτηκε τις Μοίρες 355 και 383 στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, πριν μέρικες μέρες, είπε: «Κι επειδή ξέρω ότι πετάτε κι ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες, ειδικά για τους χειριστές των CL- 215 έχω πολύ βαθιά εκτίμηση. Η δική μας η δουλειά είναι να σας υποστηρίζουμε έμπρακτα στη δουλειά την οποία κάνετε εσείς και το συντομότερο δυνατόν να αντικαταστήσουμε πια τα CL-215 με τα καινούρια CL-515. Είναι στο προγραμματισμό μας να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι θα τα αποκτήσουμε όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η γραμμή παραγωγής, για να μπορείτε κι εσείς να πετάτε το πιο σύγχρονο αεροπλάνο το οποίο θα υπάρχει διαθέσιμο».

Τα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει 10 Canadair 215 -τα παλαιότερου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη-, 7 Canadair 415 και 19 PZL, τα ελαφρύτερου τύπου αεροσκάφη Petzetel. Διαθέτει επίσης δύο ελικόπτερα Super Puma, τρία BK της Πυροσβεστικής, καθώς και τρία Chinook του Στρατού.

Έχει και τα νεοαποκτηθέντα Air Tractor. Οι «τράκτορες», όπως είναι γνωστά αυτά τα αεροπλάνα, μπορούν να μεταφέρουν έως τρεις τόνους είτε νερού είτε επιβραδυντικού υλικού σε σχέση με τους 5 τόνους που κουβαλούν τα Canadair, με πλεονέκτημα το μεγάλο διάστημα που μπορούν να βρίσκονται στον αέρα. Επιπλέον, επιχειρούν και τα Petzetel (19 στον αριθμό), τα οποία είναι αρκετά παλιά και μικρής μεταφορικής ικανότητας.

Παράλληλα έχει μισθώσει τις γνώριμες «ακρίδες» - 8 ελικόπτερα Sikorsky/Erickson S-64 Skycrane που επιχειρούν εδώ και χρόνια με επιτυχία, με συμβόλαιο 3+2 ετών. Το συμβόλαιο αυτό, το οποίο έληγε φέτος, ανανεώθηκε με την προσθήκη δύο ακόμα ελικοπτέρων. Πρόκειται για μετασκευασμένα ελικόπτερα που έχουν σημαντική ευελιξία, καθώς μπορούν να ανεφοδιάζονται με νερό και επιβραδυντικό υγρό από παντού, χωρίς να προσγειώνονται. Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει -επικουρικά στα drones της Πυροσβεστικής- κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους.

Στις πυρκαγιές επιχειρούν επίσης και τρία στρατιωτικά ελικόπτερα Chinook, με κάδους απόρριψης νερού 7 τόνων (έχουν δυνατότητα να σηκώσουν έως και 20 τόνους), καθώς και ειδικά μετασκευασμένα ελικόπτερα τύπου Bell 214 και Huey, 3 BK και 2 Super Puma. Επιχειρούν επίσης ουκρανικής κατασκευής ελικόπτερα τύπου Mi8, καθώς και Kamov.

ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου