Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Μπιλάλ Ερντογάν: Ο υιός εκπαιδεύεται για να διαδεχθεί τον πατέρα στον... θρόνο της Τουρκίας


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβληματίζεται από τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα υγείας και έχει ξεκινήσει σχέδια να καταστήσει τον γιο του, Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, ικανό για να τον διαδεχθεί.

Ο Ερντογάν στοχεύει να δημιουργήσει μια οικογενειακή δυναστεία, διαλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκμεταλλευόμενος μια αδύναμη αντιπολίτευση και τη συσσώρευση τεράστιου οικογενειακού πλούτου που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπιλάλ, αν και δεν κατέχει κανένα δημόσιο αξίωμα, θεωρείται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι λειτουργεί από το παρασκήνιο, βοηθούμενος από την κατασταλτική διακυβέρνηση του πατέρα του και ένα εκτεταμένο δίκτυο συγγενών σε βασικές κυβερνητικές θέσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημη θέση στην κυβέρνηση, ο Μπιλάλ περιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο στο επίσημο περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν και έχει πρόσβαση σε σημαντικές κυβερνητικές συνεδριάσεις. Συνόδευε τον πατέρα του σε επίσημες επισκέψεις, μια τάση που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, μεταξύ άλλων κατά την περιοδεία του Ερντογάν στην περιοχή του Κόλπου στις αρχές του μήνα. Κατά τη διάρκεια τέτοιων επισκέψεων, ο Μπιλάλ έχει εξέχοντα ρόλο, καθώς κάθεται ακριβώς πίσω από τον πατέρα του σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Η απομάκρυνση των μακροχρόνιων μελών του υπουργικού συμβουλίου, Χουλουσί Ακάρ, πρώην υπουργού Άμυνας, και Σουλεϊμάν Σοϊλού, πρώην υπουργού Εσωτερικών, από την κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ως άλλη μια στρατηγική κίνηση του Ερντογάν για να ανοίξει έναν πιο ομαλό δρόμο ώστε ο γιος του να εισέλθει ενδεχομένως στην κυβέρνηση στο μέλλον. Τόσο ο Ακάρ όσο και ο Σοϊλού είναι γνωστό ότι έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και έχουν τοποθετηθεί ως πιθανοί διάδοχοι του Ερντογάν. Με την απομάκρυνσή τους από τα υπουργεία, ο Ερντογάν μπορεί να μείωσε την άμεση ικανότητά τους να αμφισβητήσουν την πιθανή διαδοχή του Μπιλάλ εντός της κυβέρνησης. Αυτή η κίνηση εδραιώνει τον έλεγχο του Ερντογάν επί του κόμματος και της κυβερνητικής διοίκησης και ενισχύει την αντίληψη ότι ανοίγει ενεργά το δρόμο στον Μπιλάλ ώστε να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στο πολιτικό τοπίο στο μέλλον.

Ο διορισμός του Ιμπραΐμ Καλίν ως νέου επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), είναι μια κρίσιμη κίνηση για την υποστήριξη της πιθανής διαδοχής του Μπιλάλ.

Οι πρόσφατοι βασικοί διορισμοί και οι ανασχηματισμοί του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν δείχνουν τα σημάδια για μια πιθανή οικογενειακή δυναστεία, υπονοώντας την επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση με 82 εκατομμύρια πολίτες να αντιμετωπίζονται ως υπήκοοι και τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας ως πλούτος της ίδιας της οικογένειας. Ο διορισμός του Αλί Γερλίκαγια ως υπουργού Εσωτερικών και του Γιλμάζ Τουντς ως υπουργού Δικαιοσύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο δείχνει μια άλλη αξιοσημείωτη κίνηση του Ερντογάν να τοποθετήσει πιστούς που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του γιου του Μπιλάλ. Ως επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ασκούν σημαντική εξουσία και επιρροή στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία, καθιστώντας τους κρίσιμες προσωπικότητες στη διοίκηση.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος ανατράφηκε στα διαβόητα θρησκευτικά σχολεία Ιμάμ Χατίπ και εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, είναι ένας φανατικός ζηλωτής αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ. Αυτό φαίνεται και από το ότι ο Ερντογάν του έδωσε το όνομα του μέντορά του, Νετζμετίν Ερμπακάν. Φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα που υποστηρίζουν την εξουσία και την πολιτική ατζέντα του πατέρα του. Επιπλέον, ο Μπιλάλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, Γιασίν αλ-Κάντι, που είχε οριστεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία κέλυφος για λογαριασμό του στην Τουρκία. Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Καντί όσο και ο Μπιλάλ κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων.

Ο Μπιλάλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στελέχωση βασικών κυβερνητικών θέσεων μέσω ιδρυμάτων όπως το TÜGVA, το οποίο βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ και εγείρει ανησυχίες για την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στη διοίκηση. Το TÜRGEV, ένα άλλο ίδρυμα που εποπτεύεται από τον Μπιλάλ, έχει αντιμετωπίσει καταγγελίες διαφθοράς και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας για διαφθορά το 2013. Κατά το ίδιο σκάνδαλο, ο Μπιλάλ εχει ηχογραφηθεί να "καρφώνει" τον ίδιο του τον πατέρα για παράνομα χρήματα, κάτι που ανάγκασε τον Ερντογάν να επέμβει και να προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να συμμαζέψει την κατάσταση.

Οι υπερπόντιες επιχειρήσεις του Μπιλάλ διεξήχθησαν μέσω διαφόρων οντοτήτων που συνδέονταν με τουρκικά ιδρύματα, με στόχο να εμπλακούν με Τούρκους και μη Τούρκους μουσουλμάνους στις κοινότητες της διασποράς. Μια τέτοια οντότητα είναι το Turken Foundation, που ιδρύθηκε το 2014 και έχει εγγραφεί ως μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός 501(C)3 από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ. Το ίδρυμα φέρεται να χρηματοδοτείται από το TÜRGEV και το Ίδρυμα Ensar, ένα θρησκευτικό δίκτυο που κέρδισε φήμη λόγω πολλών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στην Τουρκία.

Το Ίδρυμα Turken λειτουργεί μια φοιτητική εστία στο Μανχάταν, γεγονός που δείχνει την ενεργό παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι δραστηριότητες στο εξωτερικό έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εμβέλεια και την επιρροή της οικογένειας Ερντογάν και των συνδεδεμένων ιδρυμάτων της πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας και τον πιθανό ρόλο τους στην προώθηση του πολιτικού Ισλάμ στις κοινότητες της διασποράς.

Ο Ερντογάν έχει λάβει μέτρα για την απομάκρυνση προσωπικοτήτων με επιρροή στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή διαδοχή του γιου του εντός του κόμματος, ενισχύοντας την επιρροή της οικογένειας Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Ο πλούτος της οικογένειας Ερντογάν, που αποκτήθηκε με παράνομα μέσα, διαχειρίζεται ο Μπιλάλ και ότι αυτό δικαιολογείται μεταξύ των θρησκευτικών κύκλων ως απαραίτητο για την υποστήριξη παγκόσμιων τζιχαντιστικών κινημάτων και ισλαμιστικών καθεστώτων.

Εάν ο Μπιλάλ αναλάμβανε τον έλεγχο του κυβερνώντος ΑΚΡ και ενδεχομένως της χώρας, που του παρέδωσε σε πιάτο ο πατέρας του, το εκτεταμένο δίκτυο που έχει δημιουργήσει μέσα στη γραφειοκρατία θα μπορούσε πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ηγεσίας του. Έχοντας μάθει από την προσέγγιση του πατέρα του στον χειρισμό πολιτικών αντιπάλων με ψεύτικες έρευνες και ψεύτικες δίκες, ο Μπιλάλ αναμφίβολα θα διατηρούσε το κλίμα φόβου και καταστολής στην Τουρκία ενώ προκαλούσε τους συμμάχους και τους εταίρους της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας επαγρύπνησης, η άσκηση πίεσης και η λογοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον περιορισμό του ενθουσιασμού της δυναστείας Ερντογάν και την ανατροπή των επικίνδυνων φιλοδοξιών του νέου διαδόχου της Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου