Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Τύμπανα πολέμου στη Λατινική Αμερική: Τα δύο τρίτα της Γουιάνας θέλει να προσαρτήσει ο Μαδούρο

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο παρουσίασε νέο χάρτη της χώρας με την περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας να αποτελεί μέρος της Βενεζουέλας.

Τύμπανα πολέμου ηχούν και στη Νότια Αμερική (την αποκαλούμενη ως «πίσω αυλή» των ΗΠΑ) λόγω των επεκτατικών και αναθεωρητικών σχεδίων του προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην προώθηση της προσάρτησης των δύο τρίτων του εδάφους της γειτονικής χώρας Γουιάνα, με τη νοτιοαμερικανική χώρα να προσφεύγει στα Ηνωμένα Εθνη και στις ΗΠΑ.

Οι Βενεζουελάνοι -σύμφωνα με τον Μαδούρο- κρίνουν το μέλλον της πλούσιας σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους περιοχής Εσεκίμπο, της Γουϊάνας, μια μεγάλη έκταση γης που διοικείται και ελέγχεται από τη Γουιάνα, αλλά διεκδικείται από τη Βενεζουέλα, μέσω του δημοψηφίσματος που έκανε προ ημερών η κυβέρνηση Μαδούρο. Ο ισχυρισμός είναι ότι την περιοχή την απέσπασαν οι Βρετανοί και Ολλανδοί αποικιοκράτες όταν χαράχτηκαν τα σύνορα Βορρά – Νότου νότια του καναλιού του Παναμά πριν από έναν και πλέον αιώνα. Ο «δεσποτικός» Μαδούρο κατηγορείται ότι διακινδυνεύει πολεμική σύγκρουση Βενεζουέλας – Γουιάνας για την πλούσια σε υπέδαφος περιοχή.

«Επικίνδυνες εξελίξεις»

«Μίλησα με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και με αρκετούς ηγέτες κρατών ειδοποιώντας τους για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και τις απεγνωσμένες ενέργειες του Μαδούρο» είπε ο πρόεδρος Ιρφάαν Αλι της Γουιάνας.

Ο Μαδούρο είπε ότι έδωσε εντολή να εκπονηθεί νόμος που θα αναγνωρίζει ένα νέο κράτος (το Guayana-Esequiba) και να δοθούν εθνικές ταυτότητες της Βενεζουέλας στους αγγλόφωνους κατοίκους. Διέταξε, επίσης, τις εθνικές εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου («PETRONAS») να προγραμματίσουν εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή και να συσταθεί μια ειδική στρατιωτική μονάδα, προκαλώντας ανησυχία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) και στην Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), αναγκάζοντας τη Βραζιλία να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορά της.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαδούρο παρουσίασε έναν αναθεωρημένο εθνικό χάρτη που δείχνει μια διευρυμένη εκτασιακά Βενεζουέλα που έχει κυριολεκτικά καταπιεί την περιοχή του Εσεκίμπο, απαιτώντας παράλληλα να κυκλοφορήσει γρήγορα σε σχολεία και πανεπιστήμια. «Εδωσα αμέσως εντολή να δημοσιευθεί και να μεταφερθεί σε όλα τα σχολεία, τα κολέγια, τα κοινοτικά συμβούλια, τα δημόσια ιδρύματα, τα πανεπιστήμια και σε όλα τα σπίτια της χώρας, ο νέος χάρτης της Βενεζουέλας με το Guayana-Esequiba μας. Αυτός είναι ο αγαπημένος μας χάρτης!» είπε παρουσιάζοντας την εικονογράφηση.

Ενταλμα σύλληψης

Προχθές ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για 10 ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Χουάν ΓκουιντόΧούλιο Μπόρχες και Λεοπόλντο Λόπες. Οι τελευταίες κινήσεις για την ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους θα μπορούσαν να είναι μια αντίδραση στη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των Chavistas. Αντί να υποχωρήσουν και να μεταρρυθμιστούν, προχωρούν με τη σκληροπυρηνική στρατηγική τους.

ΙΡΦΑΑΝ ΑΛΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΟΥΙΑΝΑΣ

«Σε κατάσταση συναγερμού»

«Η στρατιωτική δύναμη της Γουϊάνας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού», είπε ο πρόεδρος της χώρας Ιρφάαν Αλι στην τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος. «Αυτή είναι μια άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας». Ο Αλί κατηγόρησε, επίσης, τη Βενεζουέλα ότι αψηφά το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα διέταξε τη χώρα να μην προβεί σε καμία ενέργεια.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές που ανησυχούν ότι ο Μαδούρο θα μπορούσε να προχωρήσει σε επικείμενη αρπαγή γης. «Δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε όταν επενδύετε σε μια χώρα που κυβερνά τον εαυτό της σύμφωνα με το κράτος δικαίου, που στέκεται στο πλευρό της δημοκρατίας και καταλαβαίνει τι είναι αληθινή ελευθερία» είπε ο Αλί, προσθέτοντας «ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε. Οι διεθνείς μας εταίροι και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμοι να μας υποστηρίξουν. Μας έχουν διαβεβαιώσει για την υποστήριξή τους».

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Γουιάνας και επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδαφική κυριαρχία της.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου