Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Αποσύρεται η ισραηλινή αντιπροσωπεία από τις ειρηνευτικές συνομιλίες


Ο Νετανιάχου δεν θα στείλει αντιπροσώπους στο Κάιρο αν η Χαμάς δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για αποφυλάκιση Παλαιστινίων. Για θανατική καταδίκη κάνουν λόγο συγγενείς ομήρων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αύριο, για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες στο Κάιρο έως ότου η Χαμάς αλλάξει την «παραληρηματική» θέση της.

«Στο Κάιρο, δεν δόθηκε καμία νέα πρόταση από τη Χαμάς στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων μας», αναφέρεται σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «επιμένει ότι το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς».

«Μια αλλαγή στις θέσεις της Χαμάς θα επιτρέψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», καταλήγει η δήλωση.

Ο Νετανιάχου δεν βλέπει κανένα νόημα να στείλει εκ νέου αντιπροσωπεία, έως ότου η Χαμάς αλλάξει τις απαιτήσεις της σχετικά με την απελευθέρωση κρατουμένων, σύμφωνα με τo Walla news.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων αντιδρά καυστικά στην είδηση, λέγοντας ότι πρόκειται για τη θανατική ποινή των υπόλοιπων ομήρων.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες, αποσκοπώντας στην πραγματοποίηση συναντήσεων που θα αφήσουν εκτός ατζέντας το κύριο σημείο διαφωνίας: τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρέπει να απελευθερώσει το Ισραήλ, στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας. Οι αυριανές συνομιλίες, όπως αναφέρεται, θα επικεντρωθούν σε ανθρωπιστικές πτυχές της συμφωνίας.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ και διπλωματικός σύμβουλος του Νετανιάχου βρέθηκαν χθες στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις. Πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στους Times of Israel ότι η αποστολή της χώρας ήταν παρούσα για να ακούσει τα διαμειβόμενα και τίποτα περισσότερο.

Από την πλευρά της, η Χαμάς είναι «ανοιχτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να τερματιστεί η επίθεση και ο πόλεμος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο ανωνυμίας στέλεχός της.

Οι διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο προσπαθούν να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός προτού το Ισραήλ προχωρήσει σε ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου