Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Αμερικανική κινητικότητα στη Σούδα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σφοδροί, επιλεκτικοί, πολυμετωπικοί, ως και πολυστοχικοί αεροπορικοί και πυραυλικοί βομβαρδισμοί αναμένονται μέσα στα αμέσως προσεχή 24ωρα από τις αμερικανικές δυνάμεις σε Κόλπο και Μέση Ανατολή εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία (χωρίς να αποκλείονται και αλλού), σε απάντηση της πρόσφατης φονικής επίθεσης με ιρανικό drone στην περιοχή του τριεθνούς Ιορδανίας-Ιράκ-Συρίας (βάση Αλ Τανφ/Πύργος 22), στην οποία έχασαν τη ζωή τους 3 Αμερικανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν 30 (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπογράφοντα).

Την ίδια στιγμή στην κορυφαία στρατιωτική βάση της Σούδας παρατηρείται «συσσώρευση» αεροσκαφών διαφόρων τύπων (κυρίως εναέριου ανεφοδιασμού, στρατηγικού επιπέδου μεταγωγικά, ειδικά κατασκοπευτικά και ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκάφη), μεταξύ των οποίων τα KC-46/ΠΗΓΑΣΟΣ P-3 ORION, C-130J κ.ά, καθώς και ένα γαλλικό (περιπολικό, ανθυποβρυχιακού πολέμου).

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η τεράστια στρατηγική αξία της Σούδας (έδρα της 115ΠΜ), ενώ βρετανική κινητικότητα παρατηρείται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο (στην οποία ήδη εδρεύουν αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί των πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου).

Πέραν της χρήσης του καταστρώματος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», πληροφορίες φέρουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται από Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως και άλλες δύο χώρες. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ήσαν τις τελευταίες 4 ημέρες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, όπου (μεταξύ άλλων) επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση της Τάμπα/Φλόριντα, έδρα της CΕNTCΟM/Κεντρικής Διοίκησης και υπεύθυνη για τη ζώνη επιχειρήσεων σε Μέση Ανατολή/Κεντρική Ασία.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μέρες έτοιμη μια σειρά επιδρομών (αντιποίνων) για να εξαπολυθούν (θα κρατήσουν περισσότερο από μία ημέρα) εναντίον των σιιτικών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν/IRGC, δήλωσε ήδη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν (αρκετοί αναλυτές χρονικά τις συνδυάζουν και με τη 45η επέτειο της ιρανικής επανάστασης του 1979). Ο Οστιν είπε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή που επιτίθενται στις ΗΠΑ είναι ιρανικής προέλευσης. Ομως, δεν διευκρίνισε το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τις ακριβείς τοποθεσίες των επιδρομών. «Θα έχουμε μια πολυεπίπεδη απάντηση και τη δυνατότητα να απαντήσουμε αρκετές φορές ανάλογα με την κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο Οστιν επέμεινε ότι έχει γίνει «πολλή σκέψη» στην Ουάσιγκτον για να διασφαλιστεί πως η απάντηση των ΗΠΑ δεν θα προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση. «Υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστούμε, ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, και αυτό ήταν το επίκεντρό μας σε όλη τη διάρκεια», είπε ο Οστιν.

Οι 3 Αμερικανοί ήσαν οι πρώτοι θάνατοι στρατιωτικών από εχθρικά πυρά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν κανένα πλήγμα στο ιρανικό έδαφος, λέγοντας ότι, αν οι ΗΠΑ εμπλακούν με αυτόν τον τρόπο, η απάντησή τους θα είναι γρήγορη και δραματική. Ο Οστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ιράν και ότι η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει αν η Τεχεράνη ήξερε εκ των προτέρων για τα συγκεκριμένα πλήγματα με drone.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου