Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

φρεγάτες ‘S’: «You can’t teach an old dog new tricks!» αλουμινότρατες LCS: Ούτε φρεγάτες ,ούτε κορβέτες κ.ΥΕΘΑ! Παράκτια περιπολικά γνωστά ως «αλουμινότρατες» είναι…


φρεγάτες ‘S’: «You can’t teach an old dog new tricks!»

αλουμινότρατες

LCS: Ούτε φρεγάτες ,ούτε κορβέτες κ.ΥΕΘΑ! Παράκτια περιπολικά γνωστά ως «αλουμινότρατες» είναι…

Στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» της κυρίας Όλγας Τρέμη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ερωτήθηκε για τις «αλουμινότρατες» των Αμερικανών ,το παράκτιο περιπολικό LCS που κάποιοι το «βαφτίζουν» … φρεγάτα και κάποιοι … κορβέτα. Για τους Αμερικανούς, όπως έχουμε αναλύσει επανειλημμένως από το φιλόξενο ιστότοπο Hellenic Defense Net, ήταν ένα ναυτικό και ναυπηγικό φιάσκο του ΠΝ τους. Προσοχή όμως, για το Αμερικάνικο ΠΝ, που άλλο πλοίο ήθελαν και αλλιώς τους βγήκε.

Η στιχομυθία

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό το πακέτο της δωρεάν ενίσχυσης από αμερικανικής πλευράς μαθαίνουμε ότι περιλαμβάνει και φρεγάτες,  τις λένε οι Αμερικανοί LCS. Που τουλάχιστον σύμφωνα με τη δήλωσή του ίδιου του επικεφαλής του Αμερικανικού Ναυτικού δεν είναι ένα project το οποίο είναι επιτυχημένο. Και επί λέξει είπε ο άνθρωπος ότι «δε θα ήθελα να δώσω ούτε ένα επιπλέον δολάριο σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει ένα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχιο στο σημερινό περιβάλλον». Διαβάζω τη δήλωσή του.

Δεν ξέρω, όταν λέμε ότι μας δίνουν κάποιες δωρεάν φρεγάτες,  αν εννοούν τις LCS.  Το ρωτάω σε εσάς. Και αν πρόκειται για αυτές πράγματι, θα ήθελα να σας ρωτήσω επιπροσθέτως εάν θα τις πάρουμε άκριτα, αν θα το ψάξουμε δηλαδή το θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως και πολύ καθαρά. Καταρχήν υπάρχουν στην επιστολή. Η επιστολή Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό, μια εξαιρετική επιστολή, αναφέρεται στις LCS. Όχι μόνο στις LCS, αλλά και στις LCS.

Η LCS είναι ένα πλοίο το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το σχεδίασαν κάτω από μια συγκυρία η οποία δεν επαληθεύτηκε, ότι δεν θα έχουν στρατηγικές ανάγκες πέραν των ακτών τους. Στην πραγματικότητα, οι LCS παρουσιάζονται σαν φρεγάτες, είναι….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αλουμινότρατες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι κορβέτες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κορβέτες είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, είναι κορβέτες. Αυτό είναι. Χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Έχουμε πει ότι αυτά τα πλοία μας ενδιαφέρουν, μόνον ως δωρεάν παραχώρηση. Και ως ενδιάμεση λύση μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς. Συζητάμε με τους Αμερικανούς και το έχω πει και δημοσίως και για τη φρεγάτα επόμενης γενιάς. Ονομάζεται Constellation, είναι η συζήτηση που γίνεται…..

Digital Talon 2.0

Κατά την διάρκεια της άσκησης Digital Talon 2.0, η δεύτερη άσκηση αυτού του τύπου μέσα σε πολλούς μήνες, στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αραβικού Κόλπου, στις 27 Νοεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε η «επανδρωμένη-μη επανδρωμένη ομάδα», συνδυάζοντας το USS Indianapolis (LCS-17), τρία μη επανδρωμένα οχήματα (πλεούμενα) επιφανείας και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτά τα σκάφη συνεργάστηκαν επιχειρησιακά, για να δημιουργήσουν μια ενιαία κοινή εικόνα λειτουργίας και αυτό που είναι γνωστό ως «δίκτυο πλέγματος» που παρείχε δεδομένα έρευνας, αναγνώρισης, συνεχούς παρακολούθησης και στόχευσης σε όλους τους άλλους σταθμούς-πλατφόρμες-πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην άσκηση.

Η Task Force 59 του NAVCENT (η πρώτη μη επανδρωμένη και με τεχνητή νοημοσύνη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (U.S. Naval Forces Central Command, NAVCENT) αποτελείται από τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ και τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF), που επιχειρούν από κοινού για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του κεντρικού Αραβικού Κόλπου), συνεργάστηκε με το USS Indianapolis, για να επιδείξει την ικανότητα των μη επανδρωμένων πλατφορμών να συνδυάζονται με παραδοσιακά στελεχωμένα-επανδρωμένα πλοία. Οι επανδρωμένες και μη επανδρωμένες ομάδες εντόπισαν, στόχευσαν, ενέπλεξαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν με πραγματικά πυρά, προσομοιωμένες εχθρικές δυνάμεις στη θάλασσα, που αντιπροσωπεύονταν μέσω της χρήσης ενός σκάφους στόχου.

Τι ειπώθηκε για την περίπτωση ‘μητρικό πλοίο’

«Αυτή η προσπάθεια, εστιάζει μοναδικά σε αποκλειστικές πλατφόρμες που λειτουργούν ως ‘μητρικό πλοίο’ για μια ποικιλία μελλοντικών μη επανδρωμένων δυνατοτήτων», «Μέχρι σήμερα, αυτή η μελέτη έχει αναλύσει τις τρέχουσες πλατφόρμες του Πολεμικού Ναυτικού (και τις LCS) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτές τις αποστολές-επιχειρήσεις».

Το ‘μητρικό πλοίο’

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, βλέπει τα Littoral Combat Ships ως «μητρικό πλοίο» για μη επανδρωμένες πλατφόρμες, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μια μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί φέτος.

Το LCS μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο και δίνει νέα διάσταση στο ναυτικό αγώνα και στις ναυτικές επιχειρήσεις. Το LCS, το πλοίο που έχει φορτωθεί με προβλήματα σχεδιασμού και παραγωγής, σχεδόν από την αρχή της ζωής του και ενώ το ΠΝ των ΗΠΑ επιδίωξε ενεργά να τα αποσύρει από το απόθεμά του, φαίνεται ότι βρίσκει έναν καινούργιο ρόλο για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού ΠΝ.

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για ένα αίτημα για πληροφορίες στη βιομηχανία σχετικά με το σχεδιασμό ενός «μητρικού πλοίου» για μη επανδρωμένα συστήματα, ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Είναι προφανές πλέον ότι τα φώτα του ΠΝ επικεντρώνονται τώρα στα LCS και σε αποστολές ‘μητρικού πλοίου’ με την χρήση μη επανδρωμένων θαλάσσιων και εναέριων συστημάτων που θα μεταφέρονται και συντηρούνται, από το ίδιο το πλοίο.

Σκέψεις

1.       Για την κυρία Όλγα Τρέμη: Κυρία Τρέμη, έχετε κάθε δικαίωμα να αποκαλείται τις LCS όπως εσείς θέλετε. Αλουμινότρατες θέλετε; Αλουμινότρατες λοιπόν. Δημοσιογράφος είστε το έχετε το δικαίωμα να ρωτάτε ότι και όπως εσείς θέλετε.

2.       Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Νίκο Δένδια: Κύριε υπουργέ, για ότι θέλετε να μάθετε για τις LCS, σας παρακαλούμε να ρωτάτε το ΠΝ μας και όχι τους συμβούλους σας. Προς ενημέρωσή σας λοιπόν οι LCS είναι Littoral Combat Ships, δηλαδή παράκτια μαχητικά πλοία. Είναι σαν μεγάλα OPV (offshore patrol vessels), δηλαδή υπεράκτια περιπολικά με δυνατότητες μάχης κοντά στα παράκτια και νησιωτικά περιβάλλοντα. Με την τοποθέτηση αντιπλοϊκών πυραύλων επί των πλοίων, τότε μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες κορβέτας. Υποθετικά τώρα (αν) τις τοποθετήσουμε και αντιαεροπορικούς πυραύλους (αρκετά δύσκολο και ακριβό, όμως όχι απαγορευτικό), τότε μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες φρεγάτας.

3.       Για όλους τους υπόλοιπους, που είτε αποκαλούν τις LCS ως αλουμινότρατες είτε όπως αλλιώς νομίζουν-θέλουν, ας σκεφτούν ότι τα πλοία αυτά σε ελληνικά χέρια μπορούν να αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση μέχρι να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς ή μέχρι να έλθουν τα καλύτερα. Αυτά τα πλοία είναι βέβαιο ότι θα προσδώσουν πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες στο ΠΝ μας. Και όπως έλεγε κάποιος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: «New dog new tricks!», ενώ για τις φρεγάτες ‘S’: «You can’t teach an old dog new tricks!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου