Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας στην ενέργεια και στις μεταφορές

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας που είναι σφυρηλατημένες στον χρόνο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει περαιτέρω τις επενδυτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και στις μεταφορές» επισήμανε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, αλλά και στον ευρύτατο άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. «Είναι ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας» είπε. 

Η συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας, είπε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς η χώρα μας στηρίζει τον κάθετο άξονα μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά. «Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε αέριο στη σερβική αγορά μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας αλλά και άλλων σταθμών, ενώ εσείς θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει ίσως ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας. Στεκόμαστε στο πλευρό σας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής σας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που υπάρχει αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία» πρόσθεσε.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ως κύρια θέματα συζήτησης τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις τους:


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου