Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Μπλόκο ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ασαφές ποιος φταίει για το μακελειό στη Γάζα


Μοναδική εξαίρεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν αποδέχτηκαν σχέδιο δήλωσης που επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ για το πυρ σε πάνω από 100 Παλαιστινίους που περίμεναν να λάβουν φαγητό.

Μία μετά τις άλλη, διεθνείς φωνές απευθύνονται στον ΟΗΕ ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για τους θανάτους περισσότερων από 100 Παλαιστινίων την ώρα που περίμεναν τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταδίδει το BBC. 

Τουλάχιστον 117 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 760 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, καθώς συνωστίστηκαν γύρω από φορτηγά με φαγητό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας ότι «οι απελπισμένοι πολίτες» χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβόλησε εναντίον αμάχων, αλλά το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι περισσότεροι ποδοπατήθηκαν μετά από προειδοποιητικά πυρά.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «μακελειό, εντελώς απαράδεκτο».

Σήμερα Παρασκευή, ΓαλλίαΙταλία και Γερμανία ζήτησαν επίσης να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους στο κομβόι βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το περιστατικό, κατά την οποία η Αλγερία - εκπρόσωπος των Αράβων στο σώμα - υπέβαλε σχέδιο δήλωσης κατηγορώντας τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ενώ 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν την πρόταση, οι ΗΠΑ την εμπόδισαν, σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι τα γεγονότα του περιστατικού παραμένουν ασαφή.

Η αυτοκινητοπομπή των 30 φορτηγών με τρόφιμα μετέφεραν αιγυπτιακή βοήθεια προς τα βόρεια της Λωρίδας, κατά μήκος του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που διατείνονται ότι διασφαλίζουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενο λιμό στα βόρεια της επικράτειας, όπου υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι έχουν ελάχιστα ή καθόλου τρόφιμα και καθαρό νερό.

 ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου