Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Οι πυρηνικές απειλές Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη γνωστή απειλητική και προκλητική γλώσσα απηύθυνε χθες ομιλία για την κατάσταση του έθνους στον ρωσικό λαό περιγράφοντας την άποψή του για το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ως και τις άσχημες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, την οποία απείλησε με «τραγικές» συνέπειες και συγκεκριμένα με πυρηνικό πόλεμο στην περίπτωση που στείλει και αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Υποστήριξε ότι η Δύση στοχεύει «στο να πνίξει, καταστρέψει, διασπάσει τη Ρωσία, ως και να φρενάρει την ανάπτυξή της»(!).

Μιλώντας λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κερδίσει εύκολα

(καθώς δεν αντιμετωπίζει υποψηφίους της αντιπολίτευσης) και χωρίς ούτε μία αναφορά στον δολοφονηθέντα ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν δεν απομακρύνθηκε από τις φθαρμένες χιλιοειπωμένες, ανεδαφικές, ως και κουραστικές αφηγήσεις και την ανηλεή προπαγάνδα του αστείρευτου πουτινισμού, λέγοντας ότι η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ρωσίας και την ασφάλειά της.(!)

«Παρά όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, οι άνθρωποι είναι ανένδοτοι σε αυτήν την επιλογή», είπε για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 (δηλαδή ότι καλώς έγινε η εισβολή στην Ουκρανία αδιαφορώντας για τις πολλαπλές επιπτώσεις και παρενέργειες). Στη Ρωσία, είναι παράνομο να αποκαλείται η σύγκρουση πόλεμος και όσοι εκφράζουν διαφορετική θέση οδηγούνται άμεσα στις φυλακές.

Η ομιλία του Πούτιν ενώπιον των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, καθώς και άλλων προσκεκλημένων, διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο ώρες και έθιξε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας κατηγόρησε τη Δύση ότι «προσπαθεί να μας παρασύρει σε μια κούρσα εξοπλισμών, προσπαθώντας να μας φθείρει», προτού προχωρήσει στην παγκόσμια προοπτική του και στη συνέχεια στα εσωτερικά ζητήματα, όπως είναι η υπογεννητικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά από μια σύνοδο ηγετών ευρωπαϊκών κρατών στο Παρίσι, είπε ότι παρά την τρέχουσα έλλειψη συναίνεσης, «τίποτα», συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής δυτικών δυνάμεων για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, για να αποτραπεί τυχόν ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «συνέπειες για τους παρεμβατικούς της Δύσης» και θα είναι «πολύ πιο τραγικές». Είπε επίσης ότι μια τέτοια εμπλοκή από τη Δύση θα αυξήσει πολύ την πιθανότητα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου.

Αναφορά στο ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης

«Η Ρωσία έχει όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους και αυτά που τώρα προτείνουν και τρομάζουν τον κόσμο, όλα αυτά εγείρουν την πραγματική απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης που θα σημάνει την καταστροφή του πολιτισμού μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν το καταλαβαίνουν;… Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν περάσει από δύσκολες προκλήσεις και έχουν ξεχάσει τι σημαίνει πόλεμος;», πρόσθεσε. Ενώ απέρριψε δυτικές αναφορές ότι η Μόσχα εξέταζε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Διάστημα, ο Πούτιν είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι σε «πλήρη ετοιμότητα» και ότι ο στρατός του έχει αναπτύξει νέα όπλα στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Είπε επίσης ότι ο νέος βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat έχει τεθεί σε υπηρεσία στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, ενώ η χώρα του ολοκληρώνει τις δοκιμές του πυραύλου κρουζ, ως και του ατομικού πυρηνικού πυραύλου Poseidon.

O Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές για χρήση πυρηνικών. Σημείωσε ότι η ομιλία του είναι μέρος της προσπάθειας του Πούτιν για επανεκλογή, καθώς και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου