Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η Αρμενία βλέπει θετικά την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Μάρτιος 1, 2024. Ελλάδα.

Οι αρμενικές αρχές δεν συζητούν την απόσυρση της ρωσικής 102ης στρατιωτικής βάσης από τη χώρα, αλλά πιστεύουν ότι το σημερινό «σύστημα ασφαλείας» δεν λειτουργεί.

Αυτή η εκτίμηση εκφράστηκε κατά την ενημέρωση στον Τύπο, χθες, από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλέν Σιμονιάν, σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

«Κανείς δεν μίλησε για τη στρατιωτική βάση, δεν μιλήσαμε για αυτήν, αλλά είναι προφανές για εμάς ότι αυτό το σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργεί. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργεί;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο Αλέν Σιμονιάν δήλωσε επίσης ότι στην κυβέρνηση της Αρμενίας δεν έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Αρμενία στο ΝΑΤΟ, αλλά «ενισχύουν τις σχέσεις» με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Δεν υπήρξε συζήτηση για το ΝΑΤΟ, δεν το συζητήσαμε μέσα στην ομάδα μας. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις σχέσεις. Σήμερα, η Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο σύστημα ασφαλείας μας».

Ο Σιμονιάν απάντησε σε ερώτηση για την Άμυνα.

Τόνισε ότι η Αρμενία προσπαθεί να «αγοράσει όπλα από όλα τα πιθανά μέρη». «Αν κάποιος ντρέπεται με αυτό, τότε αυτό είναι το πρόβλημά του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, η Αρμενία θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνει υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Είμαστε έτοιμοι, σίγουρα», είπε ο Σιμονιάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Αρμενία είναι έτοιμη να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Για το θέμα της αποχώρησης της Αρμενίας από τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας, σύμφωνα με τον ομιλητή, η Αρμενία δεν πήρε τέτοια απόφαση.

 Ο Σιμονιάν ισχυρίζεται ότι οι αρμενικές αρχές δεν αλλάζουν τον φορέα εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν έγινε λόγος για αλλαγή οποιουδήποτε φορέα ή κάτι παρόμοιο. Συζητάμε τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την Αρμενία. Δεν υπάρχει απόφαση για αποχώρηση από τον CSTO, αλλά ίσως δεν το αποκλείουμε. Η κοινωνία μας μιλάει επίσης για αυτό, μπορούμε να πούμε ότι έχει μια τέτοια απαίτηση», είπε ο Σιμονιάν.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου