Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ορκωμοσία Μπελέρη ζητά η μειονότητα, απορρίπτει τις μεθοδεύσεις Ράμα


Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Δήμο Χειμάρρας μετά τη μεθόδευση του Ε. Ράμα να διορίσει στη θέση του Δημάρχου, μια αντιδήμαρχο της προηγούμενης ηγεσίας του Δήμου, του συνδυασμού δηλαδή που ηττήθηκε πριν σχεδόν έναν χρόνο στις εκλογές.

Μετά τη σύλληψη του Γ. Γκόρο που παρέμενε στη θέση του Δημάρχου, για κατηγορίες κακοδιοίκησης και διαφθοράς σε σχέση με την αξιοποίηση εκτάσεων στη Χειμάρρα από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση επέλεξε να διορίσει μια από τις απερχόμενες αντιδημάρχους, ώστε να καλυφθεί το «κενό» που δημιουργεί η άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει στον νικητή των εκλογών Φ. Μπελέρη να ορκισθεί και να διορίσει ετσι δικο του αντιδήμαρχο για την άσκηση των καθηκόντων του Δημάρχου.

Ο Ε. Ράμα ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί σταδιακά η ένταση και σύντομα να οδηγηθεί ο Δήμος Χειμάρρας σε νέες εκλογές στις οποίες φυσικά δεν θα πάρει μέρος ο Φ. Μπελέρης και  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κερδίσει ο εκλεκτός του.

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας της αντιδημάρχου Μπλερίνα Γκόρου Μπάλα που συνδέεται με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξε ένταση από κατοίκους της Χειμάρρας οι οποίοι στράφηκαν και εναντίον του περιφερειάρχη  Αυλώνα γνωστού μέλους της μειονότητας και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Β. Τάβου καθώς θεώρησαν ότι και ο ίδιος έχει συμπράξει στις μεθοδεύσεις του Ε. Ράμα για να θέσει τον Δήμο υπό τον έλεγχο του.

Τόσο ο Φ. Μπελέρης όσο και η ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλαν τις διαδικασίες αυτές ως αντισυνταγματικές.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες απαντώντας σε ερωτήσεις για το εαν το μειονοτικό κόμμα προτίθεται να συμμετάσχει σε νέες εκλογές στη Χειμάρρα απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην παραβίαση του Συντάγματος». Οι «εκλογές  στη Χειμάρρα, όποτε και εάν προκηρυχθούν, θα είναι παράνομες σε περίπτωση που δεν προηγηθεί η ορκωμοσία του κ. Μπελέρη. Κάθε άλλη λύση είναι σε αντίθεση με το νόμο και το Σύνταγμα» ειπε ο κ. Ντούλες προσθέτοντας ότι «η Χειμάρρα έχει έναν εκλεγμένο Δήμαρχο, του οποίου καταπατείται το βασικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι και η δικαιοσύνη τού στερεί καταχρηστικά το δικαίωμα να ορκιστεί – κάτι που είναι το τελευταίο βήμα της εκλογής του – για τα συμφέροντα του πρωθυπουργού».

Ο κ. Ντούλες μάλιστα προανήγγειλε προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου το οποίο και θα αποφανθεί για την υπόθεση και μόνο έτσι όπως είπε θα επανέλθει η ομαλότητα στη Χειμάρρα. 

Για τη μειονότητα παραμένει ακόμη το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ακόμη και ενώ είναι  προφυλακισμένος ο Φ. Μπελέρη να ορκισθεί και να διορίσει αντιδημάρχους ώστε ο ένας εξ αυτών να εκτελεί χρέη Δημάρχου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα αναφέρεται μόνο στη διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, και χωρίς να επαναλαμβάνει το αίτημα για ορκωμοσία του Μπελέρη, δίνοντας έτσι το λανθασμένο μήνυμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, ότι οι μεθοδεύσεις του γίνονται αποδεκτές, οδηγώντας και σε εκτόνωση της έντασης.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου