Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ο Ερντογάν ζητά συνεκμετάλλευση, αποστρατιωτικοποίηση,”τούρκους” Θράκης


Η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή, παραμονή της επισκέψεως του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Κατ’ αρχήν η Τουρκία παραμένει σταθερή στις στρατηγικές της επιδιώξεις:

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Α. Δεν υπάρχει μόνον ένα θέμα-υπάρχει κατάλογος θεμάτων:
Εν αντιθέσει προς την Ελλάδα που λέει ότι μοναδικό θέμα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν μιλάει για ζητήματα και για «κατάλογο θεμάτων». Αυτή είναι η θέση της Άγκυρας σταθερά από το 1974, οπότε άρχισε να ξεδιπλώνεται η βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων. Αυτά είναι:

(1) η αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου [1963-74],
(2) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου [1973],
(3) η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μίλια [1974],
(4) τα όρια της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Αθηνών [1874],
(5) το διαφορετικό εύρος του εναερίου χώρου (10 μίλια) εν σχέσει προς το εύρος των χωρικών υδάτων (6 μίλια) [1975],
(6) τα όρια της Ζώνης Έρευνας και Διασώσεως στο Αιγαίο [1978],
(7) τα επιχειρησιακά όρια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ [1980],
(8) η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί απροσδιόριστου αριθμού μικρών νησιών στο Αιγαίο [1996],
(9) η αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και νοτίως του Καστελόριζου καθώς και του συνόλου της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) [2011],
(10) το τουρκολιβυκό μνημόνιο [2019],
(11) η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας του συνόλου των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που διασυνδέεται με την αποστρατικοποίηση [2021].

Β. Η επίλυση του συνόλου των θεμάτων με «συμφωνία-πακέτο»:
Ο Ερντογάν λέει ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο» και στοχεύει «σε μια συνολική λύση» που δεν θα αφήσει «άλυτα» θέματα. Από το 1975 η θέση της Τουρκίας είναι ότι οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας είναι κυρίως πολιτικές. Οι πολιτικές διαφορές πιθανόν να εμπεριέχουν και νομικές πτυχές. Η λύση, όμως, θα πρέπει να είναι πολιτική. Για τους λόγους αυτούς δεν χωρεί μεμονωμένη αντιμετώπιση του καθενός από τα προβλήματα του Αιγαίου. Πρέπει να υπάρξει «συνολική συμφωνία» (αναφερόμενη και ως «συμφωνία-πακέτο» [package deal]) για όλα τα θέματα.

Γ. Η ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο:
Ο Ερντογάν μιλάει για «εξεύρεση λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο … που είναι εγγεγραμμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ». Δεν μιλά απαραιτήτως για Διεθνές Δικαστήριο. Και αυτή είναι πάγια θέση της Τουρκίας από το 1996 οπότε ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, επικαλέστηκε το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που αναφέρεται στις μεθόδους διευθετήσεως διεθνών διαφορών που περιλαμβάνουν (α) τη διαπραγμάτευση, (β) τη διερεύνηση, (γ) τη μεσολάβηση, (δ) τη συνδιαλλαγή, (ε) τη διαιτησία και (στ) τη δικαστική διευθέτηση. Μόνον η διαιτησία και η δικαστική διευθέτηση κατατάσσονται στα νομικά μέσα επιλύσεως μίας διαφοράς και επιλύονται βάσει κανόνων διεθνούς δικαίου.

Δ. Καζάν-καζάν (win-win) και συνεκμετάλλευση:
Ο Ερντογάν επανέρχεται στον όρο «καζάν-καζάν», που είναι η μετάφραση του αμερικανικού όρου για το παίγνιο αμοιβαίου οφέλους «win-win». Πρωτοανέφερε τον όρο τον Μάρτιο του 2013 εν σχέσει προς τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ήθελε τότε να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση της Ελλάδας και να προτείνει τη συνεκμετάλλευση σαν λύση με το επιχείρημα να μοιραστούμε με τους Τούρκους την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου που δεν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε.

Ε. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι για την Τουρκία το κύριο πιάτο στο τραπέζι:
Τα θέματα αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο ξεκίνησαν το 1996 με τα Ίμια. Ο Ερντογάν εμμένει σε αυτά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θέματα [κυριαρχίας] έχουν μία ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Η θέση αυτή διαψεύδει για πολλοστή φορά όσους πίστευαν στην Ελλάδα ότι η έγερση του συγκεκριμένου θέματος γίνεται για διαπραγματευτικούς λόγους. Ακόμη και να είχε ξεκινήσει έτσι (γεγονός εξαιρετικά αμφίβολο), αποτελεί πλέον βασικό άξονα των τουρκικών διεκδικήσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου