Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο: Την κατάληψη άλλων τεσσάρων χωριών ανακοίνωσε η Μόσχα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:55.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλα τέσσερα χωριά (Χάτιτσε, Κράσνε, Μοροκόβετς, Ολίνικοβε) στην επαρχία του Χαρκόβου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αναγνώρισε από την μεριά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται αντιμέτωπες με μία δύσκολη κατάσταση στις μάχες που διεξάγονται στην περιοχή του του Χαρκόβου, πρόσθεσε όμως ότι τα πηγαίνουν καλά και θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τη γραμμή της άμυνας τους.

Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εκκενώνουν τις παραμεθόριες περιοχές του βορειανατολικού τμήματος της χώρας, υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην περιοχή ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο μέτωπο, και προχωρούν αργά.  

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης σήμερα Κυριακή μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής, χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή. "Συνολικά 4.073 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί", έγραψε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι ένας 63χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά του πυροβολικού στο χωριό Γκλιμπόκε και ένας 38χρονος τραυματίστηκε στο Βοβσάνσκ, μεθοριακή πόλη με περίπου 3.000 κατοίκους πριν την πρόσφατη επιχείρηση του ρωσικού στρατού.

Την Παρασκευή το Κίεβο αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρές προόδους στη μεθοριακή περιοχή, από την οποία είχαν απωθηθεί πριν σχεδόν δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του το βράδυ του Σαββάτου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε αντεπίθεση σε μεθοριακά χωριά στην επαρχία του Χαρκόβου καθώς καθυστερεί η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο και ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με έλλειψη στρατιωτών. Η απόκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο είναι η "πρώτη προτεραιότητα" του στρατού αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να καταστρέψουμε τα ρωσικά σχέδια επίθεσης", τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα "θα πρέπει να επαναφέρουν την πρωτοβουλία" στο Κίεβο και κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα χτες ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν πέντε ουκρανικά συνοριακά χωριά βόρεια της πόλης του Χάρκοβο. Τα χωριά που ανέφερε η Μόσχα ήταν τα Στριλέτσα, Κράσνε, Πίλνε και Μπορισίβκα, που βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. 

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε και συνέλαβε μεγάλο αριθμό Ουκρανών στρατιωτών και κατέστρεψε τον εξοπλισμό τους στην επίθεση, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης. Ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου