Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Οι Ρώσοι παρακολουθούν στενά τις αμερικανικές ασκήσεις στη Μολδαβία


Μάιος 11, 2024. Ελλάδα.

Κισινάου.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν εκ νέου σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ και των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules.

Στη Μολδαβία διεξάγονται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Swift Response 2024» σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Διεξάγονται υπό την ηγεσία της Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ  και θα διαρκέσουν από τις 9 έως τις 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Moldova press, θα λάβουν μέρος 400 μέλη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού «Μολδαβία», το τάγμα ειδικού σκοπού «Munja» του Εθνικού Στρατού, καθώς και στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ. Επίσης, θα εμπλακούν δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 «Hercules» – αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Αν και η Μολδαβία διατηρεί ουδέτερο καθεστώς σύμφωνα με το σύνταγμά της, από το 1994 συνεργάζεται ενεργά με το ΝΑΤΟ μέσω ενός ατομικού σχεδίου εταιρικής σχέσης.

Με την άνοδο στην εξουσία του κόμματος Δράση και Αλληλεγγύη, με επικεφαλής την άτυπη πρόεδρο Μάγια Σαντού, η Μολδαβία ενέτεινε τις στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Μολδαβίας εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και να αποκτήσουν τα απαραίτητα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Νοσάτι τόνισε αυτή την ανάγκη, ενώ η Μάγια Σαντού σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα τόνισε τη σημασία περαιτέρω συνομιλιών για την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Μολδαβίας.

Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ασκήσεις γίνονται υπό το άγρυπνο μάτι των Ρώσων και οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία βρίσκονται σε επιφυλακή.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου