Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Νέες απειλές από Ρωσία για χρήση πυρηνικών όπλων


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Μόσχα προχωρά σύντομα σε εκτεταμένες και προκλητικού χαρακτήρα ασκήσεις με τακτικά/μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Το υπ. Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι επικείμενες ασκήσεις αποφασίστηκαν με εντολή Πούτιν και θα δοκιμαστεί η ετοιμότητα μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στο να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές. «Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθεί σειρά μέτρων για την εξάσκηση των επιμέρους ζητημάτων προετοιμασίας και χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε το υπ. Αμυνας. Η άσκηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ρωσίας «ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συμπλήρωσε το υπουργείο. Σημειωτέον, η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Σχεδόν αμέσως και αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο απείλησε για άλλη μία φορά τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο. Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αύξηση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία απειλεί και οδηγεί σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανησυχία είναι ότι τα τρία δυτικά πυρηνικά κράτη (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) είναι μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του Κιέβου και ως εκ τούτου ενισχύουν τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η Μόσχα τις θεωρεί σοβαρό στρατηγικό κίνδυνο και επιδιώκει «να πάρει την κατάσταση στα χέρια της».

Βάση

Πληροφορίες του υπογράφοντα επιβεβαιώνουν την πρόσφατη δημιουργία βάσης αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών κοντά στο Asipovichi της Λευκορωσίας, όπου βρίσκεται η 1405 Βάση Πυρομαχικών Πυροβολικού. Η τοποθεσία είναι επίσης κοντά στην 465 Ταξιαρχία Πυραύλων, η οποία είναι οπλισμένη με ρωσικά προμηθεύσιμα πυραυλικά συστήματα επιχειρησιακής τακτικής Iskander-M και αερομεταφορείς TNW (τακτικών πυρηνικών όπλων). Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι ξεκάθαρα ένα πολιτικό μήνυμα. Η Ρωσία έχει ήδη τη δυνατότητα να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα από το έδαφός της τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία δεν προσφέρει στη Ρωσία σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ανατολική Ευρώπη καθώς η Ρωσία έχει ήδη εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Αντίθετα, ορισμένοι δυτικοί σχολιαστές τονίζουν ότι η ανάπτυξη έχει σχεδιαστεί για να ενοχλήσει τα ανατολικότερα μέλη του ΝΑΤΟ και να τονίσει εκ νέου το καθεστώς της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης. Η φύση της ανάπτυξης των ρωσικών TNW δείχνει ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζεται για την επιχειρησιακή τους χρήση εναντίον της Ουκρανίας και της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ανάλυση

Ο Βαλέρι Σαχάτσιουκ, εκπρόσωπος για την εθνική άμυνα του αντιπολιτευόμενου Ενιαίου Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης και πρώην διοικητής της λευκορωσικής 38ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιδρομής Φρουρών (εδρεύει στην Μπρεστ), λέει ότι οι στρατιώτες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας «παίζουν πόλεμο» και προετοιμάζονται για επίθεση στη Λιθουανία. Ο πόλεμος μιμείται επίθεση στο Βίλνιους με συμβατικά μέσα και ένα ταυτόχρονο επιδεικτικό πυρηνικό χτύπημα. Σύμφωνα με πηγές του, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι στρατηγοί ελπίζουν ότι τέτοιες εξελίξεις θα σοκάρουν τη Δύση για να παραδοθεί.

Το Κρεμλίνο και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aλεξάντερ Λουκασένκο είναι πεπεισμένοι για την ηθική αδυναμία των δυτικών χωρών και πιστεύουν ότι δεν θα τολμούσαν να αντιμετωπίσουν ενεργά τη Μόσχα, ειδικά με τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Η επίθεση κατά της Λιθουανίας με συμβατικά μέσα είναι στην ημερήσια διάταξη, μαζί με ένα επιδεικτικό χτύπημα με τους TNW, είτε κατά της Λιθουανίας είτε κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα για να προκαλέσει τελεσίγραφο. Οι δείκτες των σχεδίων επίθεσης στη Λιθουανία περιλαμβάνουν ασκήσεις εκτός των συνηθισμένων χώρων εκπαίδευσης. Οι δείκτες προετοιμασίας για πυρηνικό χτύπημα περιλαμβάνουν την ενίσχυση μονάδων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, ασκήσεις για την απορρύπανση του εδάφους και τον επανεξοπλισμό των μονάδων, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και αρκετό καιρό.

Πύραυλοι

Αλλοι λίαν ανησυχητικοί δείκτες περιλαμβάνουν τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν πυραύλους κρουζ Kh-55 μετά πυρηνικών κεφαλών εναντίον στόχων στην Πολωνία και την Ουκρανία από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Τέτοιες προσομοιωμένες επιθέσεις υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει εξασκηθεί για τουλάχιστον ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα. Η υποθετική χρήση των TNW από το Κρεμλίνο από το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας θα επέτρεπε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως κάλυμμα από αντίποινα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Λευκορωσία, όχι η Ρωσία, θα γινόταν ο πρώτος φυσικός στόχος για μια τέτοια απάντηση. Το γεγονός ότι ο Λουκασένκο τονίζει τη συμμετοχή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χρήση ρωσικών TNW αυξάνει μόνο την πιθανότητα η Λευκορωσία να γίνει στόχος. Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι παρατηρητές πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τον στρατό της Λευκορωσίας για ενδείξεις πιθανής κλιμάκωσης αλλά και το πόσο πιστός θα είναι στις ρωσικές διαταγές.

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ

Η «ακτινογραφία» του αμερικανικού πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία

Στη «χιονοστιβάδα» ανακοινώσεων που ακολούθησε από την Ουάσιγκτον μετά τη συμφωνία του Κογκρέσου για το πακέτο βοήθειας 61 δισ. δολ. προς την Ουκρανία, υπήρχε πλειάδα αριθμών και δυσνόητων λεπτομερειών. Ας δούμε λοιπόν πώς θα κατανεμηθεί η αμερικανική βοήθεια σε βάθος χρόνου.

Η πρώτη δόση της αμερικανικής βοήθειας δηλώθηκε ξεκάθαρα. Μετά την υπογραφή του συμπληρωματικού εξοπλιστικού πακέτου από τον Μπάιντεν, στις 24 Απριλίου, ενεκρίθη άμεση βοήθεια 1 δισ. δολαρίων που αποτελείται κυρίως από πυρομαχικά πυροβολικού, πυραύλους αεράμυνας, νάρκες και τεθωρακισμένα οχήματα (ό,τι δηλαδή είχε άμεσα ανάγκη η Ουκρανία). Αυτές οι προμήθειες αντλούνται από τα υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα. Αυτά είναι εξουσιοδοτημένα σύμφωνα με την Προεδρική Αρχή Διάθεσης (PDA). Αυτό το σύστημα δημιουργήθηκε από τον νόμο για την Εξωτερική Βοήθεια του 1961 και δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια σε ξένη χώρα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η πιο πρόσφατη νομοθεσία ορίζει αυτό το ποσό στα 7,8 δισ. δολ., τα οποία εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν περίπου 5,3 δισ. δολ. για την Ουκρανία. Αλλα 2,9 δισ. δολάρια είναι επίσης διαθέσιμα από το προηγούμενο έτος. Καθορίζει επίσης πόσα χρήματα θα λάβει το υπ. Αμυνας των ΗΠΑ για να αναπληρώσει τα δικά του αποθέματα (αγοράζοντας νέο εξοπλισμό για την αντικατάσταση των παλαιών αποθεμάτων).

Στις 26 Απριλίου, στη συνάντηση της ομάδας Ramstein των προμηθευτών στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ποσό που έχει σταλεί μέχρι στιγμής, συνολικού ύψους 6 δισ. δολ. Αυτά τα χρήματα αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI). Περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια που θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει αφού αγοράζεται από την αμερικανική κυβέρνηση από κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ.

Το νέο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει πυραύλους αεράμυνας, συστήματα αντι-drone και πυρομαχικά πυροβολικού. Πριν συμφωνηθεί το τελευταίο πακέτο, οι ΗΠΑ είχαν διαθέσει 19 δισ. δολ. για την παραγωγή νέων όπλων. Αυτά τα κεφάλαια δεν δαπανώνται ταυτόχρονα, αλλά χωρίζονται σε πολλές μικρές παραγγελίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από τον Ιανουάριο τα 6 δισ. δολ. αυτού του ποσού δεν έχουν ακόμη συναφθεί. Ο νέος νόμος προτείνει άλλα 13,8 δισ. δολάρια να επενδυθούν στην παραγωγή νέων όπλων για την Ουκρανία. Τα 6 δισ. δολ., που ανακοίνωσε ο Οστιν, θα καλυφθούν από αυτά τα χρήματα. Ετσι, η Ουκρανία αρχίζει τώρα να λαμβάνει όπλα που είχαν παραγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το σύνολο των 61 δισ. δολ. περιλαμβάνει επίσης 7,8 δισ. δολ. ως δάνειο στην Ουκρανία. Αν και αυτό είναι επιστρεπτέο, μπορεί να μην ισχύσει από τον πρόεδρο, αν το επιλέξει. Το υπόλοιπο του συμπληρωματικού θα δαπανηθεί αποκλειστικά στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ «για να ανταποκριθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία και για συναφείς σκοπούς». Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον προμήθειες όπλων για το Πεντάγωνο, δαπάνες για στρατιωτικό προσωπικό, επιχειρήσεις και συντήρηση και έρευνα, που συχνά αναφέρονται ως «στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Αναγνωρίζοντας αυτό, η συμπληρωματική νομοθεσία απαιτεί να συμφωνηθεί νέα πολυετής στρατηγική υποστήριξης «για να βοηθήσει να επιταχυνθεί η νίκη της Ουκρανίας ενάντια στις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας». Μια βιώσιμη προσέγγιση απαιτείται και από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Απαιτείται μεγαλύτερη βεβαιότητα, τόσο για να βοηθηθεί η Ουκρανία όσο και για να δοθεί σήμα στον Πούτιν ότι η Δύση θα συνεχίσει να αντιστέκεται στον πόλεμο της αυτοκρατορικής και επεκτατικής κατάκτησης.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου