Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης


Το σήμα των Γκρίζων Λύκων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ρότερνταμ, έξω από το τουρκικό προξενείο, το 2017 (φωτ.: EPA / Bas Czerwinski)

Ο Σάββας Καλεντερίδης υπενθυμίζει μια σχετικά πρόσφατη δολοφονία που δείχνει το ρόλο που παίζουν το τουρκικό βαθύ κράτος και παρακράτος

Αύριο, Δευτέρα, ο κύριος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν – μια συνάντηση που γίνεται στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά –από διάφορους, εδώ και αλλού– για την Τουρκία που έχει αλλάξει, θα αναφερθούμε σε μια ιστορία που αναδεικνύει το ρόλο που εξακολουθούν να παίζουν το τουρκικό βαθύ κράτος και παρακράτος στη γειτονική χώρα, για να γνωρίζουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο του με ποιον και με ποιους έχουν να κάνουν.

Ας αρχίσουμε από τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları). Είναι ένας παρακρατικός-παραστρατιωτικός μηχανισμός που λειτουργεί ως η ημιπαράνομη οργάνωση του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (Milliyetçi Hareket Partisi – MHP).

Το ενδιαφέρον είναι ότι και το… νόμιμο κόμμα και ο ημιπαράνομος μηχανισμός αποτελούν «εργαλεία» του τουρκικού βαθέος κράτους και της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος συγκυβερνά με τον Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι να αναλάβει την αρχηγία ήταν έμμισθος πράκτορας της ΜΙΤ, η οποία ουσιαστικά του έδωσε το κόμμα.

Οι Εστίες των Γκρίζων Λύκων είναι ένας τεράστιος μηχανισμός, με τον αριθμό των μελών να αγγίζει τα 2 εκατ. στην Τουρκία και τις 20.000 στη Γερμανία. Τα διοικητικά στελέχη είναι εκπαιδευμένα στη χρήση όπλων και εκρηκτικών, ενώ η δομή του όλου μηχανισμού είναι στρατιωτική και όποιος παρεκτρέπεται τιμωρείται αναλόγως του παραπτώματος στο οποίο έχει υποπέσει. Για ελαφρά παραπτώματα έχουμε τα βασανιστήρια, για βαρύτερα την εκτέλεση, με το κράτος να αποτελεί τον προστάτη των δολοφόνων.

Οι διωκτικές Αρχές και η Δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσονται… ευπειθώς στο βαθύ κράτος.

Χαρακτηριστική και «φρέσκια» είναι η περίπτωση του Σινάν Ατές (Sinan Ateş), ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των Εστιών των Γκρίζων Λύκων το 2019-2020, ενώ ήταν στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Hacettepe. Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου, η οργάνωση παρακολουθούσε τις κινήσεις του, και όταν διαπίστωσε ότι έχει σχέσεις με το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ (ή με το Δίκτυο Γκιουλέν) αποφάσισε την προγραφή του. Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 στη συνοικία Τσάνκαγια, που είναι η «καρδιά» της Άγκυρας, δολοφονήθηκε με πέντε σφαίρες.

Τα υπόλοιπα ας τα διαβάσουμε από την κατάθεση της χήρας του, Αϊσέ, στον ανακριτή:

«Μετά από τη δολοφονία του συζύγου μου υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ένα όχημα μάρκας Audi, με αριθμό πινακίδας 06 AT 5021, μετέφερε τον δολοφόνο από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα και ότι το ίδιο όχημα χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαφυγή του. Ο Asuman Aranca έλαβε εικόνες του οχήματος που εντοπίστηκε στο σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας και μετέφερε με ασφάλεια τον Eray Özyağcı, τον δράστη της δολοφονίας, από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη».

Σημειώνεται ότι το όχημα αυτό έχει «φάρο», όπως τα αυτοκίνητα της αστυνομίας, έχει προτεραιότητα και μπορεί να κινείται χωρίς έλεγχο από την Τροχαία και από τις άλλες διωκτικές Αρχές.

Μετά την αποκάλυψη, ο δολοφόνος Eray Özyağcı όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή για το εν λόγω όχημα κατέθεσε το εξής: «Υπήρχε μόνο ο οδηγός, τον γνωρίζω, αλλά δεν θέλω να δώσω το όνομα του ατόμου αυτή τη στιγμή».

Προφανώς ο δολοφόνος δίνει μήνυμα στους ανωτέρους του, για να πετύχει την προστασία του και να «πέσει στα μαλακά».

Εν τω μεταξύ, στη διαφυγή του δολοφόνου από το σημείο εμπλέκεται ένα άλλο άτομο, ο Vedat Balkaya, ο οποίος μετέφερε με μοτοσικλέτα τον δράστη στο όχημα διαφυγής (Audi), ενώ υπήρχε και ένα άλλο όχημα ασφαλείας, ένα ασημί-γκρι Citroen C5, το οποίο οι Αρχές δεν το έχουν ταυτοποιήσει ακόμα.

Όσον αφορά το Audi, είναι καταχωρισμένο στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και έχει παραχωρηθεί στον νυν πρόεδρο των Εστιών Γκρίζων Λύκων Ahmet Yiğit Yıldırım, ο οποίος με το ίδιο όχημα είχε μεταβεί στο γραφείο των Γκρίζων Λύκων στα Άδανα, όπου ήλθε σε επαφή με την ομάδα που εκτέλεσε την επιχείρηση δολοφονίας του Σινάν Ατές.

Παρά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του προέδρου των Γκρίζων Λύκων αλλά και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, οι διωκτικές και δικαστικές Αρχές δεν έχουν «αγγίξει» του ιθύνοντες της δολοφονίας· το όλο θέμα το διαχειρίζεται πλέον το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί σε ιδιαίτερες συναντήσεις.

Στόχος είναι να προστατευθεί ο συγκυβερνήτης και να κρυφτεί ο συμμοριακός χαρακτήρας των Γκρίζων Λύκων.

Η αδελφή του Sinan Ateş, Selma, η οποία προτίμησε να μην μιλήσει μετά τη δολοφονία επειδή ο φάκελος της υπόθεσης χαρακτηρίστηκε «απόρρητος», μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου δήλωσε στη δημοσιογράφο Candan Yıldız του Τ24:

«Σε όλη αυτή την επιχείρηση το όχημα μάρκας Audi είναι πολύ σημαντικό για το κατηγορητήριο, επειδή είναι καταχωρισμένο στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και έχει διαπιστωθεί ότι ο δολοφόνος μεταφέρθηκε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη με αυτό. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα στο κοινό ότι η δολοφονία του Sinan Ateş ήταν μια καθαρά πολιτική δολοφονία και ότι οργανώθηκε εν γνώσει του προέδρου των Γκρίζων Λύκων και των στελεχών των Γκρίζων Λύκων τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση.

»Ήμουν η πρώτη που μοιράστηκα πληροφορίες για αυτό το όχημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά τη δημοσιοποίηση, χάρη στους έντιμους δημοσιογράφους και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, το νέο αυτό στοιχείο δημιούργησε σοβαρό αντίκτυπο. Μας έδωσε ελπίδα ως οικογένεια. Τέτοια προφανή στοιχεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Φυσικά, είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι μετά την εμφάνιση του Audi, ότι θα αποκαλυφθεί και ποιος το οδηγούσε. Γνωρίζουμε όμως ήδη τα πάντα από το Α έως το Ω, γνωρίζουμε εκείνους που σχεδίασαν αυτή τη συνωμοσία εναντίον του αδελφού μας και εκείνους που τον δολοφόνησαν.

»Μεταξύ αυτών που δολοφόνησαν τον αδελφό μου, ο σημερινός πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων Ahmet Yiğit Yıldırım έπαιξε τον πιο ενεργό ρόλο. Όλοι θα τιμωρηθούν για όσα έχουν κάνει και θα βρεθούν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν χρειάζεται ο δολοφόνος Eray Özyağcı να δώσει τα ονόματα. Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους διαπράχθηκε ένας φόνος – τόσο εύκολα που άφησαν πίσω τους δεκάδες στοιχεία. Αυτή η παράλληλη συμμορία που πιστεύει ότι είναι το κράτος είχε πει σε πολλούς ότι ο Σινάν Ατές έχει προδώσει την οργάνωση και ότι θα τον σκοτώσουν. Υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες γι’ αυτό.

»Η μητέρα μου είναι επίσης πολύ χαρούμενη. Τα δάκρυα δεν έχουν σταματήσει εδώ και 16 μήνες. Της είναι πολύ δύσκολο που οι δολοφόνοι και οι υποκινητές είναι εκεί έξω, αλλά αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό την καρδιά της. Δεν πιστεύουμε πλέον ότι έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν αυτά τα στοιχεία. Εάν το δικαστικό σώμα αγνοήσει τέτοια ξεκάθαρα στοιχεία, θα απογοητεύσει πολύ το τουρκικό έθνος των 82 εκατομμυρίων. Αλλά αυτό που έχει προκύψει είναι πολύ λίγο σε σύγκριση με αυτά που ζήσαμε. Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά, οι απειλές και οι επιθέσεις που δεχτήκαμε αυτούς τους 16 μήνες! Όλα αυτά θα τα μοιραστούμε με το κοινό όταν έρθει η ώρα».

Η υπόθεση αυτή δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν συγκυβερνά με τον Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο ορατός επικεφαλής μιας εγκληματικής συμμορίας εκατομμυρίων ατόμων που αποτελούν το μακρύ χέρι του τουρκικού βαθέος κράτους.

Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει με ποιους πραγματικά έχει να κάνει και ότι ο Ερντογάν είναι αδύναμος, ουσιαστικά αιχμάλωτος αυτού του βαθέος κράτους που καθορίζει την εθνική στρατηγική της Τουρκίας και τα σχέδια εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αυτά, προς γνώσιν. Άλλωστε, κάθε τρεις και λίγο ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι αφελής.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου