Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Πολύτιμες πληροφορίες για τα κρησφύγετα της Χαμάς στη Ράφα δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ: Για να αποτραπεί μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα * Εκκενώνουν κατά χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι


epa11333974 Internally displaced Palestinians arrive to Khan Younis after leaving Rafah following an evacuation order issued by the Israeli army, southern Gaza Strip, 11 May 2024. More than 34,900 Palestinians and over 1,455 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the IDF, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκρατήσει μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα, όπου συνωστίζονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από τον βορρά της Λωρίδας όπου και εκδηλώθηκε αρχικά η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Εδώ και τρεις ημέρες κατά χιλιάδες αποχωρούν από την περιοχή της Ράφα οι Παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες, καθώς το Ισραήλ και σήμερα με φυλλάδια που πέταξε από αέρος τους καλεί να αποφύγουν περιοχές – στόχους στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Μόνον χθες Σάββατο, πάνω από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα. Ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τώρα τις 280.000, σύμφωνα με καταμέτρηση αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν δηλώσει πως 8 μεραρχίες της τρομοκρατικής Χαμάς έχουν βρει καταφύγιο και έδρα μέσα στη Ράφα και αυτές οι δυνάμεις είναι που θέλει να εξουδετερώσει με την επιχείρησή του.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τους αμάχους κάνουν την Ουάσιγκτον πιεστικά αρνητική σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, γεγονός που εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο με δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και με την μη αποστολή όπλων στο Ισραήλ – αμερικανικών όπλων που θα μπορούσαν να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα στη Ράφα.

  • Απ’ την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός και το πολεμικό του συμβούλιο επιμένουν πως η Χαμάς πρέπει να εξουδετερωθεί στη Ράφα, και προ τριών ημερών αποφάσισαν μια “μετριασμένη διεύρυνση” των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κάιρο κατέρρευσαν, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρθηκε να παράσχει στο Ισραήλ σημαντικές πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθεί μια εκτεταμένη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, ανέφερε η Washington Post , επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους. 

  • Σύμφωνα με την Post, οι πληροφορίες που προσφέρουν οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς και τα τούνελ της τρομοκρατικής ομάδας. 

Επιπλέον, η αμερικανική πρόταση φέρεται να αφορά και στην προμήθεια καταφυγίων για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας και σε αμερικανική βοήθεια για την κατασκευή μηχανισμών παράδοσης για την παροχή νερού, τροφής και φαρμάκων στους κατοίκους της Γάζας.

Μπάιντεν: Ακόμη κι αύριο εκεχειρία – είναι στο χέρι της Χαμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι εφικτή η κατάπαυση του πυρός ακόμα και από «αύριο» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν το παλαιστινιακό κίνημα απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

«Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός αύριο αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους ομήρους», τόνισε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση κοντά στο Σιάτλ, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από The Guardian/ Jerusalem Post/

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου