Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Κατεχόμενα: Θέλουν δύο ευρωβουλευτές μέσω χωριστής διαδικασίας


Ανδρέας Πιμπίσιης


Την απαίτηση των χωριστών εκλογικών διαδικασιών επαναφέρει στο προσκήνιο η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία με αφορμή τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ακόμα και εντός του ΡΤΚ (πάνω στο οποίο θέλησε να στηριχθεί το ΑΚΕΛ για να ανεβάσει ποσοστά) κυρίαρχη άποψη είναι πως οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να μη συμμετέχουν σε μια ελληνοκυπριακή εκλογική διαδικασία.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, από πλευράς της τουρκοκυπριακής αριστεράς δείχνει πως κάθε άλλα ήταν διατεθειμένοι να δώσουν στήριξη είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για να εκλεγεί και να υπάρχει και στη νέα ευρωβουλή ένας Τουρκοκύπριος. Γι’ αυτό και στις ειδικές κάλπες της 9ης Ιουνίου προσήλθαν μόνο όσοι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν περίπου οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν και στις προηγούμενες ευρωεκλογές πριν από πέντε χρόνια.

Όπως είχε γραφεί προεκλογικά αλλά και αφεθεί να εννοηθεί μετεκλογικά, μεταξύ ΑΚΕΛ και ΡΤΚ υπήρξε μια αλληλοκατανόηση και ενδεχομένως να είχαν δοθεί και υποσχέσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς για να κινητοποιηθεί κόσμος και να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Κάτι που φαίνεται να μην έγινε και παρά την προσπάθεια των Τουρκοκύπριων υποψηφίων να συνδέσουν την εκλογή τους με εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μια κινητοποίηση, ωστόσο, σε ευρωεκλογές που διεξάγονταν κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την πλειοψηφία της τ/κ ηγεσίας στα κατεχόμενα, η οποία – είτε το λέγε είτε όχι – πιστεύει πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες με ίσα δικαιώματα. Και σ’ αυτά τα «ίσα δικαιώματα» τοποθετούν τις ευρωεκλογές υποστηρίζοντας πως πρέπει να διεξάγονται χωριστές εκλογικές διαδικασίες προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ψηφίζουν χωριστά τους ευρωβουλευτές τους. Οι Ελληνοκύπριοι να εκλέγουν 4 και οι Τουρκοκύπριοι να εκλέγουν 2 ευρωβουλευτές.

Ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής αριστεράς, κινήθηκαν παραμονές των ευρωεκλογών για να περάσουν το μήνυμα ότι δεν είναι δικές τους εκλογές. Ενώ μετεκλογικά καταγράφηκαν προσεγγίσεις, όπως του Οζντίλ Ναμί, που υποστήριξαν πως μέσω της ενιαίας διαδικασίας δεν μπορούσε να εκλεγεί Τουρκοκύπριος. Ο Ναμί επικαλέστηκε τη μη εκλογή Κιζίλγιουρεκ για να στηρίξει της θέση του, ότι χωρίς χωριστές διαδικασίες δεν μπορεί να εκλεγεί Τουρκοκύπριος. Κάτι βεβαίως που δεν ευσταθεί εάν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου το ίδιο εκλογικό σώμα, πριν πέντε χρόνια, είχε υπερψηφίσει τον Ν. Κιζίλγιουρεκ.

Η τουρκοκυπριακή δεξιά δεν θεωρεί ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ότι δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος υπηρέτησε στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του. Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο Κιζίλγιουρεκ εξελέγη με το ψηφοδέλτιο ελληνοκυπριακού πολιτικού κόμματος σε εκλογές που διοργανώθηκαν εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και ισχυρίστηκε ότι αυτή η μέθοδος που η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» προσπαθεί να παρουσιάσει ως χάρη στους Τουρκοκύπριους εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ελληνοκυπριακές εθνικές πολιτικές που παραγνωρίζουν τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και στόχο έχουν να υποβιβάσουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε μειονότητα. 

Σύμφωνα με τον Ασίμ Ακάνσοϊ (γενικό γραμματέα του ΡΤΚ) διαμήνυσε (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις δύο έδρες στην ευρωβουλή. Καλώντας τους Τουρκοκύπριους να διεκδικήσουν αυτό τους το δικαίωμα που απορρέει, κατά την προσέγγισή του, μέσα από τις συζητήσεις του Σχεδίου Ανάν.

Είναι, ωστόσο, εμφανές ότι στην τουρκοκυπριακή πλευρά επιμετρούν πολύ τον αντίκτυπο που θα έχει στην Άγκυρα εάν επιχειρηθεί ανοικτή στήριξη υποψηφίων οι οποίοι κατέχονται σε διαδικασίες όπως είναι οι ευρωεκλογές κάτω από την ομπρέλα ενός ελληνοκυπριακού κόμματος.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, πάνω στο οποίο εναπόθετε τις ελπίδες του το ΑΚΕΛ, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να προηγείται στις δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα. Ενώ την ίδια ώρα ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμάν εμφανίζεται να είναι δημοφιλέστερος για να αναλάβει την ηγεσία της τ/κ κοινότητας. Σε δημοσκόπηση που  έγινε από την εταιρεία Statica το ΡΤΚ εμφανίζεται πρώτο με 35,7% και με δεύτερο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με 28,2%. Ενώ ο Τ. Ερχουρμάν έρχεται πρώτος για τη θέση του ηγέτης της τ/κ κοινότητας με 42,6% και με δεύτερο τον Ερσίν Τατάρ με 30,21%. Και με αυτά τα δεδομένα ενώπιόν του το ΡΤΚ και ο Ερχουρμάν είναι δύσκολο να κάνουν κινήσεις που θα τύχουν αρνητικής ανάγνωσης από την Άγκυρα. Γιατί χωρίς την Άγκυρα κανένας δεν μπορεί να ελπίζει σε μια εκλογική επιτυχία.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου