Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μυστηριώδης κύκλος 4.000 ετών στην Κρήτη απειλεί να εκτροχιάσει το μέγα έργο για το νέο αεροδρόμιο


Ιούνιος 13, 2024. Ελλάδα.

Ένας αρχαίος μυστικιστικός κύκλος, μέρος ενός μνημειακού συγκροτήματος 4.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Κρήτη.

Και ενώ το εύρημα προκαλεί ενθουσιασμό στους αρχαιολόγους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επενδυτές ενός μεγάλου έργου για ένα νέο αεροδρόμιο στο νησί στην ίδια τοποθεσία.

Η κατασκευή έχει σχήμα τροχού και προβληματίζει τους αρχαιολόγους για το ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός του στην αρχαιότητα. Έχει διάμετρο περίπου 48 μέτρα και βρίσκεται σε έκταση περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας είπε ότι ήταν ένα «μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα» από τον μινωικό πολιτισμό της Κρήτης, γνωστό για τα πολυτελή ανάκτορα, την πλούσια τέχνη και τη μυστηριώδη γραφή.

Το μνημειακό οικοδόμημα αποτελείται από 8 επάλληλους πέτρινους δακτυλίους, οι οποίοι έχουν μέσο πάχος 1,40 μ. και μέγιστο αναμενόμενο σωζόμενο ύψος 1,7 μ.

Η τοποθεσία προοριζόταν για έναν σταθμό ραντάρ που θα εξυπηρετούσε ένα νέο αεροδρόμιο στο υπό κατασκευή τουριστικό νησί κοντά στην πόλη Καστέλι.

Προγραμματισμένο να ανοίξει το 2027, αναμένεται να αντικαταστήσει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Ηράκλειο και να εξυπηρετεί έως και 18 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμα σε τι χρησίμευε η κατασκευή του λόφου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται, αλλά οι ειδικοί προτείνουν επί του παρόντος ότι ο κύκλος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για εκδηλώσεις ή θρησκευτικές τελετουργίες.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είναι αρχαιολόγος, υποσχέθηκε ότι το εύρημα θα διατηρηθεί ενώ θα αναζητηθεί άλλη τοποθεσία για τον σταθμό ραντάρ.

«Όλοι καταλαβαίνουμε την αξία και τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς … καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης που συνδέονται με το έργο του νέου αεροδρομίου. Είναι δυνατό να προχωρήσουμε στην κατασκευή του αεροδρομίου καταφέρνοντας να διατηρήσουμε τις αρχαιότητες», πρόσθεσε.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας συχνά οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου