Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Σιλιάνοφσκα σε Φιντάν: Σημαντικός ο ρόλος της τουρκικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της προς τη χώρα εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον

Τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων επιβεβαίωσε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξαίροντας μάλιστα τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει η τουρκική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με τον Χακάν Φιντάν στα Σκόπια, όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία στο πλαίσιο του NATO, όπως και σε άλλους τομείς. Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της προς τη χώρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η συνάντηση δεν περιορίστηκε μόνο στην εξέταση των διμερών σχέσεων, αλλά επεκτάθηκε και στη συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βόρεια Μακεδονία στον δρόμο της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχθηκε τον Τούρκο πρέσβη

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποδέχθηκε επίσης θερμά τον πρέσβη της Τουρκίας στα Σκόπια, Φατίχ Ουλουσόι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Σιλιάνοφσκα ευχαρίστησε την Τουρκία για την πολύτιμη υποστήριξη που έχει προσφέρει στη χώρα της από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας της. Αυτή η υποστήριξη, σύμφωνα με την πρόεδρο, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα τόνισε την αποφασιστικότητά της να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν η ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Η πρόεδρος επεσήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές οικονομικά και θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς τους.

Η Τουρκία θεωρεί εαυτόν έναν σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Μακεδονίας και προσπαθεί πολλές φορές εδώ και δεκαετίες να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της χώρας στις διεθνείς της φιλοδοξίες.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου