Η τύχη των 120 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Aνώτερος αξιωματούχος της Χαμάς προκαλεί αίσθηση με τη δήλωση στο CNNi ότι «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της, Οσάμα Χαμντάν αποκάλυψε τη θέση της οργάνωσης σχετικά με τις αδιέξοδες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός αλλά και για το αν η Χαμάς μετανιώνει για την απόφασή της να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των Παλαιστινίων νεκρών.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χαμάς κατέχει το κλειδί των συνομιλιών. «Τα παζάρια πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε την Πέμπτη (13/6) στο NBC ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προτρέποντας τον Σινουάρ να τερματίσει τον πόλεμο. «Είναι σχετικά ασφαλής στο υπέδαφος- ο λαός που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, υποφέρει καθημερινά».

Μιλώντας στο CNNi απόν την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, ο Χαμντάν είπε ότι η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι - ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα - δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της ομάδας για τερματισμό του πολέμου.

Ο Χαμντάν αποκάλυψε ότι η Χαμάς χρειάζεται «μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και να αφήσει τους Παλαιστίνιους να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους, την ανοικοδόμηση, την (άρση) της πολιορκίας ... και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια δίκαιη συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων».

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά φάνηκε να σταματούν την Τετάρτη (12/6), αφού η Χαμάς παρουσίασε την απάντησή της στο έγγραφο, 12 ημέρες μετά την πρώτη παραλαβή του.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Χαμάς, όπως είπε, να υποβάλει «πολλές αλλαγές», περιγράφοντας ορισμένες από αυτές ως «πέραν των θέσεων (της Χαμάς) που είχε λάβει προηγουμένως».«Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Ορισμένες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα την Τετάρτη (12/6).

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση. Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η δεύτερη φάση - μόνιμος τερματισμός του πολέμου και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα - θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως ο Χαμντάν δήλωσε στο CNNi ότι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί βασικό ζήτημα για τη Χαμάς, η οποία ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών πρέπει να είναι μόνιμος, είπε, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα.


«Οι Ισραηλινοί θέλουν την κατάπαυση του πυρός μόνο για έξι εβδομάδες και μετά θέλουν να επιστρέψουν στη μάχη, κάτι που νομίζω ότι οι Αμερικανοί, μέχρι τώρα, δεν έπεισαν τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν (μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός)», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως μέρος της συμφωνίας.
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί δημοσίως για τη συμφωνία, παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ισραηλινό σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο τρέχον σχέδιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

Ζήτημα ευθύνης

Μιλώντας στο CNNi μέσα σε ένα ταπεινό γραφείο διακοσμημένο με έναν μεγάλο χάρτη της Γάζας και μια πανοραμική φωτογραφία του Θόλου του Βράχου στην Ιερουσαλήμ, ο Χαμντάν απέκρουσε επανειλημμένα κάθε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Αποκάλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα, «αντίδραση κατά της κατοχής».

«Αυτός που είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνος γι' αυτό είναι (η ισραηλινή) κατοχή. Αν αντισταθείς στην κατοχή, (θα) σε σκοτώσουν, αν δεν αντισταθείς στην κατοχή, (θα) σε σκοτώσουν επίσης και θα σε απελάσουν από τη χώρα σου. Οπότε τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε, απλά να περιμένουμε;», είπε όταν ρωτήθηκε για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Χαμντάν απέρριψε επίσης ως ψεύτικες τις αναφορές ότι ο Σινουάρ πρότεινε ότι οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων ήταν «αναγκαίες θυσίες».

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Πιστεύεται ότι κρύβεται στη Γάζα, κάπου μέσα στο δίκτυο σηράγγων που περνάει κάτω από τη λωρίδα. Έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Μιλώντας στο CNNi, ο Χαμντάν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν έχω καμία ιδέα γι' αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι' αυτό», είπε, υποστηρίζοντας -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι η ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων από τους ομήρους το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών, μεταξύ των οποίων και ενός Αμερικανού πολίτη.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί όμηροι μπορεί να είναι περισσότεροι από όσους είναι δημοσίως γνωστοί. Τον Απρίλιο, η Χαμάς δήλωσε στους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει το αίτημα του Ισραήλ να απελευθερώσει 40 από τους υπόλοιπους ομήρους στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών καθώς και των άρρωστων και ηλικιωμένων ανδρών, επειδή δεν είχε 40 ζωντανούς ομήρους που να πληρούν αυτά τα κριτήρια απελευθέρωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τη μαρτυρία ενός γιατρού που περιέθαλψε τους απελευθερωμένους ομήρους και είπε ότι υπέστησαν ψυχική και σωματική κακοποίηση και ότι ξυλοκοπούνταν κάθε ώρα, ο Χαμντάν κατηγόρησε και πάλι το Ισραήλ για τα δεινά τους.

Hamas official says ‘no one has any idea’ how many Israeli hostages are still alive

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr