Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο Συνέδριο «StartSmart Summit 2024 South Eastern Europe», στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τις εργασίες του οποίου άνοιξε με χαιρετισμό.
Ο κ. Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε:
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση σε αυτό το Συνέδριο του «StartSmart South Eastern Europe», εδώ, στο εξαιρετικό Ίδρυμα Ευγενίδου.
Το πρώτο βασικό ερώτημα υποθέτω ότι είναι τι κάνω εγώ εδώ, γιατί είναι εδώ ο Υπουργός Άμυνας, γιατί υπάρχουν τόσοι ένστολοι στο κοινό. Αλλά αυτό απαντήθηκε ήδη.
Οπότε θα πω απλώς δυο λόγια για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη σύνδεση μεταξύ του οικοσυστήματος και των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και, φυσικά, την ανάγκη εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Γιατί, κυρίες και κύριοι, πλέον έχουμε την εμπειρία από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Και αυτά τα πεδία των μαχών επιβεβαιώνουν τον ρόλο της καινοτομίας. Αυτό το νέο είδος πολέμου περιλαμβάνει την ευρεία χρήση όπλων υψηλής τεχνολογίας, νέων μεθόδων επιτήρησης, νέα αυτόνομα συστήματα.
Και σε αυτό το συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων, για πρώτη φορά ίσως, βλέπουμε ξεκάθαρα μια επίδειξη της ικανότητας ταχείας ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών. Και, φυσικά, αυτός είναι ένας πόλεμος από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε και να προσαρμόσουμε τα διδάγματα στο δικό μας πλαίσιο.
Κάποια στιγμή παλαιότερα πήγαινα από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και ήμουν στο ίδιο αυτοκίνητο, τότε ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος ήταν o Gabi Ashkenazi. Προηγουμένως o Gabi Ashkenazi ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Και τον ρώτησα, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πώς καταφέρατε και από μια αγροτική οικονομία τη δεκαετία του ’70 και γίνατε μεγάλη δύναμη στις τεχνολογίες καινοτομίας και ειδικά στον τομέα της άμυνας; Και η απάντησή του ήταν τόσο σαφής και τόσο προφανής. Η απάντηση ήταν: Η ανάγκη να επιβιώσουμε. Αυτό ήταν.
Το ίδιο ισχύει και για μας, το να επιβιώσουμε σε αυτόν τον πολύ δύσκολο κόσμο μάς οδηγεί στο να κατανοήσουμε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας, τον ρόλο των μη επανδρωμένων συστημάτων στον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα και κάτω από αυτή. Όλες αυτές οι εφαρμογές, όπως ανέφερε και ο κ. Ευγενίδης, μπορούν σαφώς να έχουν διπλή χρήση.
Σήμερα, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Και αυτό είναι προφανές σε όλους τους κυρίους και τις κυρίες εν στολή που βρίσκονται σήμερα στο κοινό. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε κατ’ αρχάς και έπειτα να εκσυγχρονίσουμε το υλικό μας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευσή μας.
Και επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Η μέχρι σήμερα μη ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων, η απουσία σταθερής χρηματοδότησης για έρευνα, η απουσία σαφών ευκαιριών σταδιοδρομίας και ακαδημαϊκών ευκαιριών, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις στρατιωτικές σχολές και τα ερευνητικά ινστιτούτα μας, δεν μπορούν να συνεχιστεί πλέον.
Έχουν συμβάλει στο brain drain, τη φυγή καταρτισμένων επιστημόνων, και στην περιορισμένη δυναμικότητα του οικοσυστήματός μας μέχρι σήμερα.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για να προχωρήσουμε. Έτσι, για να κάνουμε αυτό το όραμά μας πραγματικότητα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ανάληψη ρίσκου, την καινοτομία. Και αυτό θα προωθήσει ένα αμυντικό οικοσύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, καθώς και τις στρατιωτικές σχολές.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Ο Παντελής Τζωρτζάκης έρχεται να υπηρετήσει στο ΕΛΚΑΚ από ένα τελείως διαφορετικό οικοσύστημα, δεν είχε εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά συνειδητοποίησε πόσο σημαντική είναι η πρόκληση.
Και επιτρέψτε μου να πω κάτι που μου προκάλεσε μεγάλη αισιοδοξία. Παρουσίασα το ΕΛΚΑΚ στη Βουλή των Ελλήνων μόλις μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές και γνωρίζετε βέβαια ότι η Βουλή δεν είναι ακριβώς το μέρος στην Ελλάδα που επιτυγχάνεται συναίνεση, ειδικά ακριβώς πριν από εκλογές, μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το σκληρό πολιτικό περιβάλλον, το ΕΛΚΑΚ ψηφίστηκε κατά 80% επί της αρχής και κατά 90% κατ’ άρθρο, κάτι μοναδικό για τη Βουλή των Ελλήνων και, πιστέψτε με, ξέρω τι σας λέω, βρίσκομαι σε αυτή εδώ και 20 χρόνια πλέον. Άρα, η ελληνική κοινωνία κατανοεί και το πολιτικό σύστημα κατανοεί και νιώθει τι πρέπει να κάνουμε.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην ελληνική οικονομία και μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην ελληνική κοινωνία, αλλά, το σημαντικότερο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μπορούμε να εγγυηθούμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας στα χρόνια που θα έρθουν, στα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Το συνέδριο «StartSmart SEE Summit 2024», της StartSmart South Eastern Europe (SEE), είναι αφιερωμένο στην προώθηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, και πραγματοποιείται σήμερα, 26 Ιουνίου 2024, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό του Συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου