του Νίκου Μελέτη
Η υπόθεση της καταδίκης και παράνομης προφυλάκισης για σχεδόν 15 μήνες του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και κορυφαίου στελέχους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία Φρέντι Μπελέρη δεν είναι πλέον απλώς ένα διμερές θέμα με την Ελλάδα ούτε θεμα που αφορά μόνο τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Η υπόθεση Μπελέρη είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό θέμα καθώς είναι η μοναδική περίπτωση που εκλεγμένος ευρωβουλευτής παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές μιας χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. και η οποία βρίσκεται στην φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά από μια δικαστική διαδικασία η οποία αποδείχθηκε εντελως διαβλητή και πολιτικά καθοδηγούμενη.
Πλέον είναι θεμα κύρους για την Ελλάδα και θέμα στοιχειώδους αξιοπιστίας της ίδιας της Ε.Ε. να δοθεί λυση στην Υπόθεση Μπελέρη ώστε ο κρατούμενος σήμερα εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας και εκλεγμένος Ευρωβουλευτής να αποφυλακισθεί και να μπορέσει να ορκισθεί και να ασκήσει κανονικά τα καθήκοντα του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μέχρι τώρα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιθανότατα δεν ήθελαν να εμπλακούν σε ένα θεμα που υποτίθεται αφορούσε την «Δικαιοσύνη» της Αλβανίας. Αυτή η «ανεξαρτησία» της αλβανικής δικαιοσύνης ηταν το άλλοθι προκειμένου να μην βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να αποδεχθούν ότι τα εκατομμύρια ευρώ που εχουν διατεθεί και οι μεγάλες προσπάθειες για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα έχουν αποτύχει οικτρά. Γιατί αυτή η παραδοχή θα φέρει προ των ευθυνών της την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ για την δημιουργία «μαύρων τρυπών» στα Δυτικά Βαλκάνια.
Για την Αθήνα η υπόθεση Μπελέρη έχει κι άλλη διάσταση. Ο Έντι Ράμα εγκλωβισμένος στις εμμονές του και δέσμιος των οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με την πρωθυπουργία του, επεδίωξε να επιβάλει το «καθεστώς» του στη Χειμάρρα, κάνοντας συγχρόνως επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μισόλογα για «εμπιστευτικές» συνεννοήσεις με απεσταλμένους του Ράμα (που συνήθως πρόκειται περί ατόμων μειωμένης αξιοπιστίας και αμφιβόλου εντιμότητας) και για διφορούμενες δηλώσεις και αντιδράσεις.
Χθες το υπουργείο Εξωτερικών έκανε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση καθώς με επίσημη ανακοίνωσή του πλέον και όχι με δηλώσεις «διπλωματικών πηγών» θέτει την υπόθεση στις νέες του διαστάσεις, καλώντας τις αλβανικές Αρχές με δεδομένη την εκλογή του Φ.Μπελέρη στο Ευρωκοινοβούλιο «να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο». Και θα πρεπει να ακολουθήσουν και διπλωματικές παρεμβάσεις που να απαιτούν από την αλβανική πλευρά τη απελευθέρωση του Φ.Μπελέρη ώστε να μπορέσει να ορκισθεί και να ασκήσει τα καθήκοντα του ως Έλληνας Ευρωβουλευτής. Αυτό που θα έπραττε το ΥΠΕΞ ασχέτως αν ο Φ.Μπελέρης ήταν στην ευρωλίστα της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ ή οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κόμματος.
Και έχει πλέον υποχρέωση το υπουργείο Εξωτερικών να θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ίδιο το ευρωκοινοβούλιο την πρωτοφανή προσβολή του Κράτους Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αξιών και Αρχών με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση με μια καταδίκη, αποτέλεσμα μιας μη Δίκαιης Δίκης ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή.
Χωρις αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα θεωρήσει λήξαν το πραξικόπημα στην Χειμάρρα και ότι γίνονται αποδεκτά τα τετελεσμένα του Ράμα.
Είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα, θεμελιώδης υποχρέωση προς την Ελληνική Μειονοτητα της Αλβανίας και μείζον ζήτημα προάσπισης της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου να δοθεί τελος στην Υπόθεση Μπελέρη και φυσικά να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον Δήμο Χειμάρρας.
ΥΓ . Το στίγμα για επόμενα βήματα δίνει η αναφορά του ίδιου του Φ.Μπελέρη στην δήλωση του λιγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης που επικύρωσε την καταδίκη σε 24 μήνες φυλάκιση που σημαίνει ότι θα αποφυλακισθεί στις 12 Οκτωβρίου:
«Δυστυχώς όμως για εκείνον (σ.σ. τον Ραμα) και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν. Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ.
Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι.»
από το Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου