Με τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας στο ναδίρ εξαιτίας της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Φρέντη Μπελέρη, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή με τη ΝΔ.

Ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο, καθώς το Εφετείο στα Τίρανα αποφάσισε να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή των 24 μηνών με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Χειμάρρας. Η ποινή μετρά από την ημέρα της σύλληψής του, τον Μάιο του 2023.

Ο Φρέντης Μπελέρης εξαπέλυσε πυρά κατά του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα κάνοντας λόγο για πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος του τονίζοντας ότι «η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό. Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ».

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη»

Λίγες ώρες πριν το ειδικό δικαστήριο SPAK κρίνει ένοχο τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης δύο χρόνια, ο Φρέντης Μπελέρης μιλώντας αποκλειστικά μέσα από τις φυλακές στο CNN Greece υπογράμμισε ότι δεν είχε ιδιαίτερες προσδοκίες.

Απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» στον Αλβανό πρωθυπουργό λέγοντας ότι «από δω και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα. Εγώ άντεξα τόσους μήνες παρά την αδικία και το πραξικόπημα σε βάρος μου. Θα αντέξω μερικές βδομάδες ακόμα αν χρειαστεί.»

Επόμενο βήμα, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπου αναμένει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη «που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ακόμη, ότι «όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι.»

Έντονες οι ανησυχίες της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά την εν λόγω απόφαση, σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, σημειώνοντας πως η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.

Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χειμάρρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία», αναφέρει η ανακοίνωση. Τονίζει ακόμη πως «ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

«Δίκη-παρωδία» καταγγέλλει η οικογένειά του

Η οικογένεια του Φρέντη Μπελέρη καταγγέλει τη δίκη ως “παρωδία”, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν πολιτικά υποκινούμενη και στερούνταν επαρκών αποδείξεων και δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Ο γιός του Πέτρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για μία απόφαση – τιμωρία ντροπή», ενώ ο αδελφός του εκλεγμένου ευρωβουλευτή, Λεονάρδος δήλωσε πως « εκτός από το κράτος δικαίου που δεν λειτουργεί στην Αλβανία, δεν λειτουργεί κανένας πυλώνας της Δημοκρατίας».

Ο βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες έκανε λόγο για «προσωπική βεντέτα του κυρίου Ράμα με την Χειμάρρα και με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Και αυτή η πατέντα προσωπική έχει μετατραπεί και θεσμική».

Τόσο ο Φρέντης Μπελέρης, όσο και οι υποστηρικτές του, εκτιμούν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός θεώρησε εμπόδιο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας στα σχέδια του όπως υποστηρίζουν να καταπατήσει τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

«Η δική μου παρουσία στο Δήμο θα ήταν εμπόδιο στα σχέδια του να καταπατήσει τις περιουσίες για να προωθήσει τα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή σε βάρος των κατοίκων της. Η αντίθεση μου σε αυτά τα σχέδια ήταν ο λόγος που κέρδισα τις εκλογές παρά την τρομοκρατία σε βάρος μου, παρά την φυλάκιση. Ο Ράμα πήρε προσωπικά το ότι κατάφερα να εκλεγώ παρά τις μεθοδεύσεις του και λειτούργησέ σαν κοινός πραξικοπηματίας» δήλωσε ο Φρέντης Μπελέρης στο CNN Greece.

«Φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ

Τα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις παραμένουν.

Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη τονίζοντας επανειλημμένα ότι «η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας».

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr