Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Τo VARD 125 NG OPV είναι η καλύτερη λύση για να αντικαταστήσουμε της φρεγάτες μας. Έχει χαμηλό κόστος, οπλισμό καλύτερο από κορβέτα, μεγάλους χώρους για μελλοντικές αναβαθμίσεις.


Τo VARD 125 NG OPV είναι η καλύτερη λύση για να αντικαταστήσουμε της φρεγάτες μας. Έχει χαμηλό κόστος, οπλισμό καλύτερο από κορβέτα, μεγάλους χώρους για μελλοντικές αναβαθμίσεις. Μπορεί με έξτρα αναβάθμιση να δεχτεί αντιβαλλιστικούς πυραύλους, αντιβαλλιστικό ραντάρ και πυραύλους με RAM JET εμβέλειας 200+ χιλιομέτρων.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Μετά την περιπέτεια της φρεγάτας Ύδρας στην επιχείρηση Ασπίδες, δέχτηκα δεκάδες προσωπικά μηνύματα στο Χ! Προσπαθούσαν να αποδείξουν πως είχα λάθος για την επιλογή μου και την πρόταση μου για το VARD 125 NG OPV! Το πλοίο  που προτείνετε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν έχει το μισό κόστος μιας Γαλλικής κορβέτας, την ίδια αντοχή σε πλήγματα, περισσότερο οπλισμό με τις βελτιώσεις που προτείνω, μεγάλους χώρους για μελλοντικές αναβαθμίσεις και ίσως μπορούμε να πάρουμε επιδότηση από την ΕΕ; Ναι αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει βαλλιστικούς πυραύλους!  

Η ίδια αντιμετώπιση που είχα από τους αρμόδιους, πολύ παλιά στην κατ ίδια συναντήσεις μου μαζί τους! Που προσπαθούσαν  με κάθε τρόπο να αποδείξουν πως αυτά που έλεγα δεν ισχύουν και έχω κάνει λάθη. Πάντα κρατάω μυστικά και κρυμμένους άσσους στο μανίκι μου. Λες και οι φρεγάτες πχ SIGMA 11151 θα είχαν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν βαλλιστικούς πυραύλους. Όσο για τις φρεγάτες FDI-HN είναι οι μοναδικές σε τόσο μικρό εκτόπισμα που μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους. Οι αμερικάνικες φρεγάτες που θέλουμε να πάρουμε μετά το 2032, θα μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους;

Είναι η νέα γενεά του VARD 125 OPV με οπλισμό μεγαλύτερο από κορβέτας.
Συνολικό μήκος: 125,0 m
Πλάτος 17,4 m
Βύθισμα 4,4 μ
Μέγιστη Ταχύτητα 23 kn
Εμβέλεια 8.500 nm @ 14 kn
Αντοχή 60 ημέρες
Πλήρωμα 150 άτομα.
Κατηγορία: Περιπολικό ανοικτής θαλάσσης
Σχέδιο: VARD 7 125 NGOPV
 
Το VARD 7 125 NGOPV παρέχει δυνατότητες επιτήρησης και εμπλοκής στον αέρα, την επιφάνεια και την υπόγεια επιφάνεια, σύμφωνα με ισχυρούς ρόλους OPV παράκτιου, ελαφρού συνοδείας ομάδας εργασιών, κυριαρχίας και πολέμου και περιλαμβάνει μια αίθουσα επιχειρήσεων που φιλοξενεί έως και 16 θέσεις χειριστή με έναν ασφαλή, διαχωρισμένο ΚΠΔ.

Ένα περιστρεφόμενο ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ μεσαίου βεληνεκούς πολλαπλών λειτουργιών συστοιχίας υποστηρίζει την επίγνωση της κατάστασης, την έγκαιρη ανίχνευση και την παρακολούθηση και τον εντοπισμό επιφανειακών και εναέριων απειλών πέρα από τα κύρια πυροβόλα όπλα και τους πυραύλους άμυνας. Αυτό μαζί με τα συστήματα ηλεκτρο-οπτικής επιτήρησης 360 μοιρών και προειδοποίησης πυραύλων συμπληρώνουν τις δυνατότητες των όπλων – ένα υπερταχύ πυροβόλο σύστημα 76 mm και SeaRAM. Ένα ραντάρ ελέγχου πυρός υποστηρίζει το κύριο πυροβόλο.

Οπλισμός πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 2 πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και 2 πυροβόλα των 25 χιλιοστών που δίνατε να αλλάξουν με 4 πυροβόλα SEASNAKE των 30 χιλιοστών. Υπάρχει άπλετος χώρος στο πλοίο για να κάνεις πολλές αλλαγές.

2x8 VSL, 2x4 NSM, SEA RAM, 6XSRBOK Chaffe/Decoy, 1AN/SLQ-25

Το SONAR VDS CAPTAS 4 μπορεί να μπει στο πλοίο στην θέση του RHIB που το βλέπουμε στο βίντεο να εξέρχεται από την πρύμνη.

Μηχανοστάσιο 2 μηχανές ντίζελ των 10.000 KW που μπορείς να της αλλάξεις με δυο των 12.000 KW ή με 12.500 KW για ταχύτητες 26+ κόμβων
Το πλοίο έχει 4 ηλεκτρογεννήτριες των 1000 KW, PTI motors 2x500 eKW και ηλεκτρογεννήτρια εκτάκτου ανάγκης 300 KW.

Όπως θα δούμε στο ανωτέρω βίντεο το πλοίο έχει το σύστημα CUB, ενδιαιτήσεις για 150+38 άτομα.
Μπορεί να πάρει 6 εμπορευματοκιβώτια στο μέσον του πλοίου ή άλλον εξοπλισμό εκεί πχ άλλα VLS ADL.

Έχει μεγάλο ελικοδρόμιο για ελικόπτερο 13,3 τόνων.

Πλεονεκτήματα

Άπλετος χώρος, δυνατότητα  μεταφοράς ενισχύσεων με RHIB, μεγάλο σκαρί με δυνατότητα πλεύσης στα 9 μποφόρ. Δυνατότητα πυροβόλου των 76 χιλιοστών με STRALES, δυο ραντάρ NS-200 & ένα ή δυο NS-50.

Μπορεί με έξτρα αναβάθμιση να δεχτεί αντιβαλλιστικούς πυραύλους, αντιβαλλιστικό ραντάρ και πυραύλους με RAM JET εμβέλειας 200+ χιλιομέτρων.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται τέσσερα πράγματα:
Τα κατάλληλα VLS που να μπορούν να τοποθετηθούν στο πλοίο.
Το κατάλληλο αντιβαλλιστικό ραντάρ.
Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι.
Οι πύραυλοι με RAM JET.
Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης.

Τα VLS υπάρχουν είναι τα ADL που τοποθετούνται στο κατάστρωμα και έχουν 4 κελιά ο κάθε ένας. Αν και υπάρχουν μικρότερες εκδόσεις με δυο κελιά, οι έκδοση με τα 4 CELL μας ενδιαφέρουν.

Στην πράξη μπορούν να μπουν παντού ακόμα και στις LCS FREEDOM για να προσδώσουν αντιαεροπορική άμυνα στο πλοίο. Και αυτό δεν το είχα αποκαλύψει αν και γίνετε πολύ εύκολα να το κάνεις αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν. Περιμένουν να ξηλώσουν τα οπλικά συστήματα από τα πλοία για να πουν μετά πως δεν μας κάνουν!

Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι σχεδιάζονται από το 2020  HYDEF (Hypersonic Defense Interceptor Study). Σήμερα, στην εμπορική έκθεση ILA 2024, παρουσιάζονται τα τελικά μοντέλα συστημάτων.

Ένας πύραυλος δύο σταδίων με βασική τεχνολογία IRIS-T που επεκτείνεται από ένα εξαιρετικά ευέλικτο upstage ονομάζεται «IRIS-T HYDEF».

Είναι δυο παρόμοιου μεγέθους πύραυλοι για να χωράνε μέσα στα ίδια κάνιστρα και στα ίδια VLS που ο ένας θα έχει RAM JET και πολύ μεγάλη εμβέλεια.
Οι πύραυλοι θα ενσωματωθούν σε VLS MK-41 και στα VLS ADL.

Όπως βλέπουμε στο μέσον του πλοίου υπάρχουν 6 εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών και ο γερανός. Σε αυτό το σημείο θα τοποθετηθούν τα VLS ADL. Αν και το πλάτος είναι μεγαλύτερο με την αφαίρεση του γερανού μπορούν να μπουν τρία σε δυο σειρές. Το βάρος των VLS ADL μαζί με τους πυραύλους και να κάνιστρα, είναι λιγότερο από το βάρος των εμπορευματοκιβωτίων.

Χώρος υπάρχει για να τοποθετηθεί και το αντιβαλλιστικό ραντάρ, είτε επάνω από τα VLS ADL με ειδική κατασκευή, είτε πιο πίσω στον πίσω ιστό που η τοποθέτηση του είναι ευκολότερη.

Τα VLS ADL έχουν 24 κελιά και μπορούν να πάρουν 24 πυραύλους γιατί έχουν μεγάλο μέγεθος και δεν χωράνε σε τετράδες. Θα μπορούν να πάρουν 12 IRIS-T HYDEF & 12 IRIS-T RAM JET!

Το πλοίο εκτός από τους πυραύλους που θα έχει στα δυο VLS MK-41 IRIS-T SLM, IRIS-T SLX,  μια αναλογία 16 IRIS-T SLM & 12 IRIS-T SLX (εμβέλειας 80 χιλιομέτρων που δεν μπαίνουν λόγο μεγέθους σε τετράδες) θα έχει και 12 IRIS-T HYDEF & 12 IRIS-T RAM JET!

Συνολικός αριθμός πυραύλων 58! 16 με εμβέλεια 40 χιλιόμετρα, 12 με εμβέλεια 80 χιλιόμετρα, 12 με εμβέλεια 100 χιλιόμετρα και 50 χιλιόμετρα ύψος για αντιβαλλιστική χρήση, 12 πυραύλους με εμβέλεια μεγαλύτερη από τα 200 χιλιόμετρα.

Η εμβέλεια των πυραύλων IRIS-T RAM JET αναμένετε να φτάνει τα 250 χιλιόμετρα, αυτό αφορά την μέγιστη εμβέλεια. Με τα ραντάρ που θα υπάρχουν στο πλοίο μπορούμε άνετα να καθοδηγήσουμε τους πυραύλους IRIS-T RAM JET, έως τα 170-180 χιλιόμετρα που αναμένετε να είναι και η εμβέλεια με λειτουργία του αυλωθητή. 

Το κόστος της μετατροπής για αντιβαλλιστική χρήση ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη εκτίμηση. Δεν υπάρχουν τιμές και αναμένετε να ανέβει στην δεύτερη και στην τρίτη εκτίμηση.

Κόστος 6 VLS ADL 6X15 εκατ. = 90 εκατομμύρια

Κόστος πυραύλων IRIS-T RAM JET 12Χ4 εκατ.=48 εκατομμύρια

Κόστος πυραύλων IRIS-T HYDEF 12Χ5,5 εκατ.=66 εκατομμύρια

Κόστος αντιβαλλιστικού ραντάρ 45 εκατομμύρια.



Το συνολικό κόστος της αναβαθμισμένης έκδοσης του VARD 125 NG OPV, αναμένετε να φτάσει με έναν φόρτο πυραύλων στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Όσο θα μας κοστίσει η γαλλική κορβέτα που θα είχε ένα ραντάρ και 16 πυραύλους με 27-28 χιλιόμετρα εμβέλεια.


Όπως εξήγησα κατασκευάζουμε τα πλοία στην φτηνή τους έκδοση και μετά τα αναβαθμίζουμε. Όλα όσα αναφέρω θα είναι σε παραγωγή σε 4 χρόνια από τώρα.


Λύσεις υπάρχουν με χαμηλό κόστος και παντα υπήρχαν, οι αρμόδιοι όμως στο ΥΠΕΘΑ τις άφησαν να φύγουν και δεν έκαναν ποτέ αυτά που έπρεπε. Τι να πρώτο θυμηθώ τα 124 Κυράσιερ που δεν τα πήραμε για κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα ανταλλακτικά τους και τα πυρομαχικά τους για τα μικρά νησιά ,με την δικαιολογία πως δεν έχουμε προσωπικό για να τα υπηρετήσει!


Τα 25 MLRS που ήταν εκσυγχρονισμένα από της ΗΠΑ για 50 εκατομμύρια το μεταφορικό κόστος και θέλουμε ένα δις για να εκσυγχρονίσουμε τα παλιά δικά μας; Θα το ρισκάρουμε έλεγαν και πέταξαν 500 εκατομμύρια για τα Ρ-3!


Τα Μ-117 που μας παρακάλαγαν να τα πάρουμε και εμείς αρνιόμαστε για ενάμιση χρόνο, γιατί δεν είχαμε τα χρήματα για να τα φέρουμε στην Ελλάδα; Μετά μας τα έστειλαν γυμνά από της ΗΠΑ και θέλουμε 10 φορές περισσότερα χρήματα από τα μεταφορικά τους για να τα εξοπλίσουμε;


Τις LCS περιμένουμε και μας μυρίζουν, μας βρωμάνε, όλο αντιρρήσεις είμαστε και περιμένουμε να βγουν εκτός των πλοία, να αποξηλώσουν τα οπλικά συστήματα και μετά να μην μας κάνουν γιατί θέλουν πολλά χρήματα για να τις επαναφέρουν σε υπηρεσία;


Οι ειδικοί αρμόδιοι εκεί μέσα στο ΥΠΕΘΑ που τα ξέρουν όλα και δεν κάνουν απολύτως τίποτα!
Όσο για τις γνώσεις και πως υπάρχουν λύσεις το απέδειξα για μια ακόμα φορά και δεν θα γράψω τίποτα άλλο.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου