Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

«Χειρουργικά» χτυπήματα από τους Ουκρανούς στο Κουρσκ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Τις στρατηγικής σημασίας για τις επικοινωνίες και τη διοικητική μέριμνα των Ρώσων γέφυρες του ποταμού Seym, στα δυτικά της περιφέρειας του Κουρσκ, έπληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο η ουκρανική Αεροπορία.

Ειδικότερα, το Κίεβο ανακοίνωσε χθες ότι κατέστρεψε και δεύτερη γέφυρα στο Zvannoe του Κουρσκ, πάνω από τον ποταμό Seym. Η καταστροφή των υποδομών στην περιοχή από την Ουκρανία εκτιμάται ότι είναι μια προσπάθεια μελλοντικής παρεμπόδισης των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού και ενισχύσεων. Ο αρχηγός της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Mίκολα Oλέσιουκ, ανήρτησε στο Χ: «Μείον μία ακόμα γέφυρα! Η Αεροπορία μας συνεχίζει να στερεί τις υλικοτεχνικές δυνατότητες από τον εχθρό με ακριβείς επιδρομές, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την πορεία των εχθροπραξιών».

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η καταστροφή της πρώτης γέφυρας στις 16 Αυγούστου απέκοψε τμήμα των οικισμών Glushkov, καθιστώντας πιο δύσκολη την απομάκρυνση των πολιτών από την περιοχή. Η καταστροφή των γεφυρών πάνω από τον ποταμό Seym είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός είναι δυσκίνητος και χρειάζεται βαρύ εφοδιασμό για να αναλάβει επιχειρήσεις. Χωρίς γέφυρες, οι Ρώσοι είναι δύσκολο να παρέχουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να κρατήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, υποστράτηγος Σεργκέι Πόπκο, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας αυτόν το μήνα. Σε ένα μήνυμα στο Telegram είπε ότι οι Ρώσοι πιθανότατα έχουν χρησιμοποιήσει βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου KN-23 για να στοχεύσουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ ότι προμηθεύει με πυρομαχικά και πυραύλους τη Ρωσία για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Μια νέα διαβαθμισμένη έκθεση υποστηρίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει ιρανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους βραχέος βεληνεκούς Fath-360 και Ababil και το στρατιωτικό της προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση των πρώτων στην περιοχή Αστραχάν από Ιρανούς. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόκτηση των ανωτέρω πυραύλων απελευθερώνει τη Ρωσία στο να χρησιμοποιήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσει αποκλειστικά τοποθεσίες πέρα ​​από το μέτωπο της μάχης.

Η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ δείχνει ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο ελιγμών για να αντισταθμίσουν την ανωτερότητα της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν συνολικά 1.175 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ανατολικής Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε περίπου 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έξι ημέρες από τις 6 έως τις 13 Αυγούστου και από τις 17 Αυγούστου έχει προχωρήσει σε βάθος περίπου 28 χιλιομέτρων.

Η χρήση ελιγμών από την Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα παράδειγμα του πώς μια ουκρανική επιχείρηση, σε συνδυασμό με επιχειρησιακό αιφνιδιασμό, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Ενταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, χθες η Λευκορωσία μετακίνησε και ανέπτυξε το ένα τρίτο του στρατού της στα σύνορα με την Ουκρανία για να είναι έτοιμη «σε περίπτωση πολέμου», είπε ο αυταρχικός πρόεδρός της, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το Μινσκ ανέπτυξε τις δυνάμεις του κατά μήκος όλων των συνόρων. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών δεν διευκρινίστηκε, αλλά ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αποτελείται περίπου από 48.000, ενώ περίπου 12.000 είναι στρατιώτες/συνοροφύλακες στα κρατικά σύνορα.

Ο Λουκασένκο (ο μόνος πιστός σύμμαχος του Πούτιν) ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. «Βλέποντας την επιθετική τους παρουσία, εισαγάγαμε εκεί και τοποθετήσαμε σε ορισμένα σημεία το ​​στρατό μας σε όλα τα σύνορά μας», υποστήριξε. Το Κίεβο δεν απάντησε μέχρι χθες βράδυ, αλλά προ ημερών δεν είχε δει σημάδια συσσώρευσης λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα. Ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Κρένιν, δήλωσε προ ημερών ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από την Ουκρανία και πως η κατάσταση στα κοινά σύνορά τους «παραμένει τεταμένη».

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε ότι τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα «όσο ποτέ άλλοτε» και πως τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν υπολογίσιμες απώλειες αν προσπαθήσουν να τα διασχίσουν. Η επίθεση στο Κουρσκ ασκεί νέες πιέσεις στη ρωσική πρώτη γραμμή, λένε οι κορυφαίοι Δυτικοί αναλυτές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε κάποιο χρονικό θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει τη ρωσική επικράτεια, ενέργεια που θα απαιτήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από άλλα μέρη του θεάτρου των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου