Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ναύαρχος Σταυρίδης: η εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ είναι εμβόλιο αυτοπεποίθησης σε κάθε Ουκρανό


Αύγουστος 19, 2024. Ελλάδα.

«Η απροσδόκητη εισβολή των ουκρανικών  Ένοπλων Δυνάμεων στην ρωσική ενδοχώρα θα προκαλέσει αναμφίβολα απάντηση από τη Μόσχα, αλλά η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης του Κιέβου δείχνει το αποτέλεσμα της δυτικής υποστήριξης».

Γράφει ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε άρθρο του στο Bloomberg.

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος φαινόταν να είναι αποκλεισμένος επί μήνες καθώς έχασε έδαφος σε μια επιτυχημένη επίθεση από τον πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά ρωσικό στρατό, έχει επίσης σημειώσει κάποια πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τι σημαίνει αυτό για την τροχιά του πολέμου; Πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα το υπόλοιπο καλοκαίρι και το φθινόπωρο εν μέσω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ;

Εντυπωσιακό είναι το επίτευγμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όταν κατάφεραν να προετοιμάσουν και να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση, παρά την παρουσία ρωσικών δορυφόρων και πρακτόρων πληροφοριών.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού στο σύγχρονο πεδίο μάχης κάτω από το αδιάκοπο μάτι των σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, από drones έως προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο.


Η επιχείρηση στο Κουρσκ ευνοεί  τους Ουκρανούς


Όλα αυτά είναι υπέρ των ουκρανικών στρατευμάτων.

 Πρώτον, η επίθεση ήταν πολύ απαραίτητη για τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού έδωσε αυτοπεποίθηση, σαν εμβόλιο, στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, σε κάθε Ουκρανό.

Οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες έδειξαν εξασθενημένη υποστήριξη για τον πόλεμο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό των μαχών από την κυβέρνηση, αυξημένες απαιτήσεις στρατολόγησης και αποτυχίες στις μάχες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Δεύτερον, μια επιθετική επιχείρηση στη Ρωσία θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στην Ουκρανία, όπου σχεδόν το 25% του πληθυσμού είτε έχει εγκαταλείψει τη χώρα είτε έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό, πιστεύει ο Σταυρίδης.

Όπως γράφει ο Αμερικανός ναύαρχος, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται αυτό που συνέβη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κολλήσει και πιθανότατα απλώς θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ό,τι έχει ήδη καταληφθεί δημιουργώντας αμυντικές γραμμές. Οι Ουκρανοί δεν θα φτάσουν στο Κουρσκ, γράφει με σιγουριά ο Σταυρίδης. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτό που έχει γίνει είναι ένα «καλό σημάδι» για τη Δύση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου